Hoppa till huvudinnehåll

USA:s förvaltning igång igen - demokraterna och republikanerna överens

USAs president Donald Trump talar utanför Vita huset.
USAs president Donald Trump talar utanför Vita huset. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA,stängning av USA:s statsförvaltning

President Donald Trump kungjorde på fredag att förvaltningens avstängning är över, för tre veckor framöver. Överenskommelsen med demokraterna innefattar inte pengar för en gränsmur.

Gränsmuren har varit central i grälet som i fem veckor har förhindrat demokraterna och republikanerna att enas om en budget, och därmed strypt finansieringen av förvaltningsapparaten.

President Trump har krävt 5,7 miljarder dollar för muren, vilket enligt källor i kongressen inte alltså nu finns med i överenskommelsen.

Lagförslaget som kungjordes på fredagen möjliggör dock endast finansiering av statsförvaltningen fram till den 15 februari. Förhandlingarna om Trumps krav om en gränsmur kommer att fortsätta under den här tiden i en kommitté med kongressledamöter från både demokraterna och republikanerna.

Problemen började hopa sig

Dagens överenskommelse kom samtidigt som trafiken stockade sig allt mer på flera flygplatser runtom i USA.

På La Guardia i New York och Newark Liberty i New Jersey uppstod 90 minuters förseningar. En av flygplatserna med mest trafik i hela världen, Atlantas Hartsfield-Jackson, led också av långa förseningar vid säkerhetskontrollerna. Det bådade inte gott inför kommande vecka, då 150 000 människor väntas till staden för finalen i amerikansk fotboll Super Bowl.

Personalen vid flygplatsernas säkerhetskontroller är bara en bråkdel av styrkan på kring 800 000 statsanställda som blev permitterade under avstängningen.

Källor: AP, AFP, Reuters