Hoppa till huvudinnehåll

De Gröna siktar på stor framgång i nästa val - vill se hälften kvinnor i nästa regering

De Grönas Pekka Haavisto
De Grönas Pekka Haavisto Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

De Gröna går till riksdagsval under devisen klimat, utbildning och jämlikhet. De Gröna var det andra partiet som startade sin valkampanj på lördagen.

Tidigare på dagen lanserade Socialdemokraterna sin kampanj.

De Grönas tillfälliga ordförande Pekka Haavisto vill ändra Finlands inriktning mot ett mer hållbart och humant samhälle.

- Vi vill inte vara klimatflyktingar, det är inte Finlands väg. Vi eftersträvar ett koldioxidneutralt tillstånd före 2030. Finland bör vara föregångare i den här processen, konstaterade Haavisto i sitt tal.

Alla finländare är kallade att delta i den här processen, medborgarna, företagen och partierna. Det vi gemensamt kommer överens om har en chans att hålla på lång sikt, sade Haavisto.

Siktar på stor framgång - men regeringsförhandlar inte med alla

De gröna siktar på att gå framåt ordentligt i det kommande riksdagsvalet. Enligt partisekreterare Lasse Miettinen siktar De gröna på ett valresultat på 13,5 procent.

I senaste riksdagsvalet låg De grönas väljarstöd på 8,5 procent.

- Vi har sagt att vi borde vara bland de tre största partierna i Finland, och jag hoppas att vi kommer vara det. I alla valkretsar borde vi vinna några platser till, och därför hoppas jag att vi har en större riksdagsgrupp efter nästa val, säger Haavisto.

Haavisto är försiktig med att spekulera om eventuella regeringsförhandlingar, och nämner till exempel inga ministerkandidater i det här skedet. Det finns också partier som han inte ser att De gröna inte kan förhandla med.

- Vi har inte nämnt eller sagt att vi inte förhandlar med dem eller dem, men vi har sagt att vi inte deltar i en regering som är mot mänskliga rättigheter, vi är inte i en regering som bygger på rasism, och vi är inte i en regering som är emot EU.

Hälften kvinnor i regeringen

Regeringens sammansättning måste, enligt De Gröna, återspegla vår strävan efter jämställdhet. Därför bör regeringens bestå till hälften av kvinnor.

- Om De Gröna är med i nästa regering kommer vi att binda oss vid det här målet för vår egen del.

De Gröna vill också satsa mer på utbildning än nu. Den nedskärning på 900 miljoner euro som regeringen fattat beslut om måste dras tillbaka.

- Men det här räcker inte. Finland bör vara på topp vad gäller utbildning och forskning, och det ska genom ett nationellt projekt. Vi ska alla ta ett steg framåt, sade Haavisto.

Artikeln uppdaterad kl 19:20 26.1.2019 med stycket "Siktar på stor framgång - men regeringsförhandlar inte med alla", samt uppdaterad rubrik.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes