Hoppa till huvudinnehåll

Ledande EU-länder erkänner självutropad president i Venezuela om Maduro inte går med på nyval

Oppositionsledaren, talman Juan Guaido utropade sig till president den här veckan
ppositionsledaren, talman Juan Guaido utropade sig till president den här veckan Oppositionsledaren, talman Juan Guaido utropade sig till president den här veckan Bild: EPA-EFE/Leonardo Munoz Venezuela,Juan Guaidó

Tyskland, Frankrike, Spanien samt Storbritannien hotar att erkänna Venezuelas självutropade president, talman Juan Guaido om Nicolas Maduro inte går med på nyval.

Premiärminister Pedro Sanchez säger att Spanien kommer att erkänna Guaido som tillfällig president om nyval inte kungörs inom åtta dagar.

Frankrike , Tyskland och Storbritannien kräver också att Venezuela ger besked om nyval under loppet av nästa vecka.

- Om val inte kungörs inom åtta dagar, så är vi redo att erkänna @jguaido som övergångspresident för att utlösa en politisk process, skrev Emmanuel Macron på Twitter på lördagen.

Länderna fattade sina beslut efter att de 28 EU-länderna inte lyckades enas om en gemensam linje i den pågående regeringskrisen i Venezuela.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez hotar att erkänna Guaido som president om val inte kungörs i Venezuela inom åtta dagar
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez hotar att erkänna Guaido som president om val inte kungörs i Venezuela inom åtta dagar Spaniens premiärminister Pedro Sanchez hotar att erkänna Guaido som president om val inte kungörs i Venezuela inom åtta dagar Bild: EPA-EFE/Víctor Lerena Spanien,Pedro Sánchez Pérez-Castejón

EU kunde inte enas

Krisen tillspetsades den här veckan då talmannen meddelade att han tar över presidentposten i väntan på nyval.

Maduro har föreslagit förhandlingar med oppositionen som ändå vägrar, uppbackad av bland andra USA och Brasilien som redan har erkänt Guaido.

Maduro vägrar att ge efter för kraven på nyval och militärledningen har tills vidare stött den sittande presidenten.

USA bad FN:s säkerhetsråd att samlas på lördag för att ge sitt stöd åt Venezuelas parlament och talmannen Juan Guaido som de enda legitima representanterna för Venezuela, men det kommer knappast att lyckas.

De permanenta medlemmarna Kina och Ryssland som hotar att lägga in sina veton, leder en grupp länder som väntas stoppa USA:s resolutionsförslag i säkerhetsrådet.