Hoppa till huvudinnehåll

Skoterförening: Tryggt att ta fram snöskotern nu – men kom ihåg vett och etikett

Eirik Österåker sitter på sin snöskoter
Eirik Österåker med sin snöskoter Eirik Österåker sitter på sin snöskoter Bild: Yle/Roger Källman snöskoter,eirik österåker

Isarna växer till sig och snötäcket blir djupare. Nu börjar det vara bra förutsättningar att åka snöskoter och den här veckan började föreningen Waasa Snowmobile märka ut skoterleder till lands och ute på isen.

Eirik Österåker är medlem i föreningen Waasa Snowmobile. Han tog ut sin skoter ur skjulet först i söndags, så det har inte blivit så många kilometrar ännu den här vintern.

Nu blir det ändå mer av den varan, då skoterlederna ute på isområdena märks ut. Istjockleken mäts för att säkerställa att det är tryggt att åka.

- Vi har som krav att det ska vara minst 15 centimeter is för att vi ska märka upp leden. I Gerby skärgård är det nu upp till 30 cm.

Eirik berättar att det är ett "järngäng" i Waasa Snowmobile som varje vinter märker ut skoterlederna. Det gäller att ha lokalkännedom för att utföra det här arbetet.

- Vi har ingen navigator, utan vi har allt mellan öronen då det gäller var märkena ska vara. Du måste veta var strömställena är för att kunna märka ut isleder.

Klubben äger tre stycken arbetsskotrar med tillhörande spårsladdar. De finns på olika håll i verksamhetsområdet och används för att preparera skoterlederna.

- Nu har vi jämnat upp ledbottnarna, så nu går det bra att köra, mellan Karperöfjärden, via Korsnäståget och ut till stadsfjärden.

Körning tillåten endast på de utmärkta lederna

Eirik förklarar att föreningen har fått lov av markägarna att göra upp tre till fem meter breda skoterleder och förarna ska hållas på dem. Annars kan de orsaka skada på marken och det som finns under snön.

- Tyvärr förirrar folk sig ut på exempelvis åkrar och börjar "leka" där. Är det en odling med gräsväxter under så förstörs de av körningen.

Går det så illa så kan markägaren besluta att ta tillbaka rätten att dra skoterleden över marken och då drabbas också de förare som sköter sig.

Förbudsskylt vid skoterled
Fyrhjulingar äga inte tillträde Förbudsskylt vid skoterled Bild: Yle/Roger Källman Förbudsmärken,förbud,Skoterled

Ett annat problem som skoteråkarna dras med är de personer som kör med moped, motorcykel eller fyrhjuling på skoterlederna. Det är heller inte tillåtet, eftersom hjulen gräver ner sig genom snön.

- Markägarna har endast gett lov för snöskoter på snötäckt mark - inget annat. Dessutom har de inte förstånd att sluta köra på våren då snön smälter utan kör på bar mark, säger Eirik.

En skoterled i Singsby stängdes då markägaren tog tillbaka lovet för den. Orsaken var att det körts med fyrhjuling genom hans trädgård.

- Tyvärr fick vi inte reda på vem den skyldiga var. Tips emottages!

Deltar i efterspaningar

Föreningen samarbetar med sjöbevakning och polis. Man hjälper också till då Frivilliga räddningstjänsten (Vapepa) gör efterspaningar efter försvunna personer.

- Vi har också efterspaningsövning tillsammans med dem varje år.

Under fjolåret behövde man inte omsätta de här kunskaperna i praktiken, men nog året innan. Under de senaste 10 åren har man varit med om åtta efterspaningar.

- Bland annat sökte vi i flera dagar efter en person som försvann i Gerby skärgård. Kroppen hittades först på våren.

Waasa Snowmobile kommer också att delta i 112-dagen, de finländska säkerhetsaktörernas gemensamma kampanj. I Vasa firas dagen i år den 14 februari.

Läs också