Hoppa till huvudinnehåll

Stormakterna spände musklerna då läget i Venezuela diskuterades i FN

USA:s utrikesminister Pompeo i FN.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. USA:s utrikesminister Pompeo i FN. Bild: JASON SZENES/EPA-EFE FN,Mike Pompeo

Med minsta tillåtna antal röster, 9 av 15, fick USA sin vilja igenom och FN:s säkerhetsråd höll ett möte om läget i Venezuela på lördag. Ryssland motsatte sig mötet och beskyllde USA för att organisera en statskupp i Venezuela.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo beskyllde å sin sida Ryssland och Kina för att försöka stötta upp president Nicolas Maduros trängda regim, för att på så sätt skydda sina dåliga investeringar värda flera miljarder dollar.

USA, och flera andra länder i FN:s säkerhetsråd, har ställt sig på den självutropade presidenten, talmannen Juan Guaidos sida.

Ryssland försökte förhindra att dagens möte om Venezuela i FN:s säkerhetsråd alls skulle äga rum, men fick inte tillräckligt stöd för förslaget. Nio av rådets 15 medlemsländer röstade för mötet.

Ryssland anklagade USA för att organisera en statskupp i Venezuela.

Rysslands och Venezuelas ambassadörer i FN.
Rysslands och Venezuelas ambassadörer i FN. Bild: JASON SZENES/EPA-EFE FN,Ryssland

- USA vill dra med säkerhetsrådet i sitt hänsynslösa spel, vars mål är att destabilisera Venezuela, sade Rysslands FN-ambassadör Vasili Nebenzja.

- Det är ett hot mot freden, då USA och deras allierade skoningslöst och aggressivt försöker störta en lagligt vald president, sade Nebenzja.

Venezuelas president Maduro har också själv upprepade gånger beskyllt USA för att blanda sig i landets angelägenheter.

USA:s Pompeo vädjade till andra länder att välja Juan Guaidos sida, samt kapa kontakten mellan sina finansiella system och president Maduros regim.

EU:s linje är fortfarande oklar i frågan. EU:s höga utrikespolitiska representant Federica Mogherini vädjade på lördagen till Venezuela att ordna fria, transparenta och trovärdiga val, samt att unionen kommer att "skrida till ytterligare åtgärder" om val inte utropas de närmaste dagarna.

Källor: AP, AFP, Reuters