Hoppa till huvudinnehåll

Tullen beslagtog 1800 subutex-tabletter – de skulle säljas i Åboregionen

Genomlysning vid Tullen.
Arkivbild. Genomlysning vid Tullen. Bild: Yle / Mårten Lampén Tullen,skannrar,läsapparater (skannrar),granskning,kontroll,postförsändelser,övervakningssystem,paketförsändelse

I november beslagtog Tullen 1800 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Subutex. Tabletterna smugglades från Frankrike via Estland och beslagtogs i Västra hamnen i Helsingfors. Tabletterna var ämnade för att säljas i Åboregionen.

Tullen undersöker fallet som grovt narkotikabrott. I härvan är tre personer misstänkta för den olovliga införseln av tabletterna.

Två av de misstänkta reste vid olika tidpunkter till Frankrike där de köpte tabletterna av en lokal drogförsäljare. En av de två som åkte till Frankrike fortsatte sin färd mot Estland med tabletterna medan den andra återvände till Finland.

Subutextabletter i en öllåda som tullen har beslagtagit.
Tabletterna smugglades i en öllåda. Subutextabletter i en öllåda som tullen har beslagtagit. Bild: Tullen Buprenorfin,tullverket,Tullens beslag

Den tredje misstänkta reste från Finland till Estland för att därifrån hämta tabletterna till Finland tillsammans med den som hade fört tabletterna till Estland. Dessa två stoppades i Västra hamnen i Helsingfors av Tullen. Där hittade Tullen tabletterna packade i en öllåda.

Värdet i gatuhandeln för 1800 Subutex-tabletter är enligt Tullen cirka 63 000 euro. Det verkande ämnet i Subutex är buprenofin. Subutex är det vanligaste handelsnamnet för ämnet.

Buprenofin är en opioid och är ett kraftigt smärtstillande ämne. Ämnet används för att avvänja människor från opioidberoende, men är också bland de mest missbrukade drogerna i Finland.

Läs också