Hoppa till huvudinnehåll

Vad avses med no deal? Och backstop? Kan beslutet att lämna EU omprövas eller är det för sent? Fråga vår EU-korrespondent om brexit!

Rikhard Husu
EU-korrespondent Rikhard Husu på besök i Londonförorten Barking där närmare två tredjedelar av befolkningen röstade för att lämna EU. Rikhard Husu Bild: Rikhard Husu / Yle Brexit,rikhard husu

Europa står inför en helt ny situation i och med brexit. Aldrig förr har ett land valt att lämna unionen. Hur ska det hela gå till och vad händer härnäst? Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu svarar på dina frågor om Storbritanniens utträde.

Trots att det snart gått två år sedan Storbritannien valde att aktivera artikel 50, som gör det möjligt för medlemsländer att lämna EU, så låter de politiska besluten i det brittiska underhuset fortfarande vänta på sig.

Före årsskiftet presenterades ett förslag till utträdesavtal mellan EU och Storbritannien. Avtalet skulle bland annat garantera en övergångsperiod på närmare två år, som skulle ge privatpersoner och företag möjlighet att anpassa sig till tillvaron efter brexit.

Problemet är att det här avtalet ogillas av såväl politiker som alldeles vanliga britter. Utsikterna för att premiärminister May ska lyckas övertyga parlamentet om att rösta för avtalet är minimala.

De återstående 27 EU-länderna hoppas att avtalet mellan Storbritannien och EU ska godkännas av de brittiska politikerna.

Men eftersom ingen vet hur de brittiska politikerna kommer att besluta så gör man samtidigt upp för ett avtalslöst utträde.

För privatpersoner och företag är situationen minst sagt knepig. De vet inte vilka spelregler som ska gälla efter den 29 mars då det är tänkt att Storbritannien ska lämna unionen.

Om du har svårt att hänga med i svängarna så är du med andra ord inte ensam om det. Och nu har du möjlighet att ställa frågor om brexit till vår Europakorrespondent Rikhard Husu som följt med turerna kring brexit på nära håll.

Låt dig inspireras av frågorna i rubriken, ställ sedan din egen fråga i kommentarsfältet. Artikeln med Rikhards svar publiceras på onsdag.

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs mera:

Finländare i London funderar på livet efter brexit: "Lättare att vara bekväm med situationen ju längre man har varit här"

I Storbritannien väntar man med spänning på omröstningen om brexitavtalet som väntas äga rum på tisdag. Hur det går i omröstningen är speciellt intressant för de närmare tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien för tillfället.

Läs också