Hoppa till huvudinnehåll

20-30 centimeter snö att vänta i södra Finland - ovädret påverkar både flyg- och biltrafiken

Talvisessa pihapiirissä parkkeerattu auto on hautatutunut lumikerroksen alle.
Talvisessa pihapiirissä parkkeerattu auto on hautatutunut lumikerroksen alle. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vinter,snö,bilar,snötäcke,Vinterväder

Köldknäppen övergår i början av veckan till mildare väder och snöfall i stora delar av landet. Snöbyar kan dessutom försämra sikten i trafiken och orsaka störningar i flygtrafiken.

Lågtrycksområdet når först sydvästra Finland på måndag, och på tisdag snöar det i södra och mellersta Finland.

I norra Finland är det fortsatt kallt och där kommer det mindre snö, men södra Finland får desto mer.

- Det kommer att snöa 20 eller uppemot 30 centimeter längs sydkusten, säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

I stora delar av södra Finland ligger det redan nu åtminstone 30-40 centimeter snö, och enligt prognosen lär det komma 10 centimeter till fram till tisdag och ytterligare 10 centimeter till fram till onsdag morgon.

Efter det ska det bli uppehåll, enligt Hellinen.

Bilar i vintrigt väder.
Se upp i trafiken! Bilar i vintrigt väder. Bil,vinterföre

Svåra förhållanden på vägarna och inställda flyg

Snöbyarna borde inte försvåra biltrafiken på måndagen, förutom eventuellt sent på kvällen i Egentliga Finland, men framåt tisdag morgon kan det vara desto svårare förhållanden.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag på måndag i Egentliga Finland, Nyland, Egentliga Tavastland och på Åland.

Utöver de här landskapen varnas det dessutom för dåligt väglag på tisdag i Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Dåligt väglag är också möjligt i Savolax och i Österbotten.

Finavia varnar å sin sida att snön och vindbyarna kan begränsa användandet av landningsbanorna på Helsingfors-Vanda flygplats. Förseningar kan förekomma från och med måndag eftermiddag.

Finnair har hittills ställt in tio avgångar från Helsingfors samt tio anländande flyg till Helsingfors på måndagen, för att försäkra sig om att andra avgångar löper normalt.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Korkoa korolle: Lähipäivinä Etelä-Suomeen vielä 20–30 senttiä lunta – vaakasuora pölinä vaikuttaa lentoihin ja ajokeliin.