Hoppa till huvudinnehåll

70 000 demonstrerade i Bryssel för klimatet

Klimatdemonstranter i Bryssel.
Klimatdemonstranter i Bryssel. Bild: STEPHANIE LECOCQ/EPA-EFE Bryssel,klimatförändring

Den lokala polisens uppskattning på drygt 70 000 personer innebär att dagens demonstration var Belgiens största klimatmarsch någonsin, och det var redan den fjärde med över 10 000 deltagare under de senaste två månaderna.

Tågen in till Bryssel var på söndagen så fulla med människor som strömmade till demonstrationen att alla deltagare inte hann fram i tid då marschen körde igång.

Över 70 000 människor krävde större insatser av både den belgiska regeringen och EU mot klimatförändringen, och socialt rättvisa åtgärder för att skära ned koldioxidutsläppen.

Klimatdemonstranter i Bryssel.
Klimatdemonstranter i Bryssel. Bild: STEPHANIE LECOCQ/EPA-EFE Bryssel,klimatförändring,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Dagens klimatdemonstration var redan den fjärde i sitt slag med över 10 000 deltagare i Belgien de senaste två månaderna.

En av dem ägde rum så sent som på torsdag, då 35 000 skolelever skolstrejkade för att i stället demonstrera och kräva åtgärder mot klimatförändringen.

Demonstrationen i dag slutade vid EU-högkvarteret i Bryssel. Unionen har visserligen skridit till åtgärder mot klimatförändringen, men demonstranterna krävde betydligt mer av dem i fortsättningen.

Klimatdemonstranter i Bryssel.
Klimatdemonstranter i Bryssel. Bild: STEPHANIE LECOCQ/EPA-EFE Bryssel,klimatförändring,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Budskapet riktades både mot den belgiska regeringen och mot EU. Den belgiska regeringen kommer nödvändigtvis inte vidta särskilt stora åtgärder, eftersom en expeditionsregering för tillfället sköter landets angelägenheter.

Läget är däremot ett annat om några månader, för i maj ordnas det såväl nationella val i Belgien som EU-val.

Källor: AP, ARD

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes