Hoppa till huvudinnehåll

Kontinen och Peers fick ge sig i Australian Open-finalen – franska motståndarna skrev historia: "Vi var lite efter hela tiden"

Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert, John Peers och Henri Kontinen poserar.
Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert, John Peers och Henri Kontinen poserar efter finalen. Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert, John Peers och Henri Kontinen poserar. Bild: David Crosling / EPA-EFE / All Over Press Nicolas Mahut,Pierre-Hugues Herbert,John Peers,Henri Kontinen

Henri Kontinen och John Peers lyckades inte upprepa bragden från 2017. I finalen i Australian Open visade sig Pierre-Hugues Herbert och Nicolas Mahut vara för starka. Fransmännen knep segern rakt i två set. I herrsingeln var Novak Djokovic i en klass för sig i finalen mot Rafael Nadal.

Det var en fin kamp, men den räckte inte hela vägen. Henri Kontinen och John Peers förlorade finalen i Australian Open.

Pierre-Hugues Herbert och Nicolas Mahut besegrade det finsk-australiensiska paret rakt i två set 6–4, 7–6 (7–1) och fick fira seger i Australian Open för första gången.

Herbert och Mahut har nu vunnit herrdubbelmästerskapet i samtliga Grand Slam-turneringar. Paret tog hem segern i US Open 2015, Wimbledon 2016 och Roland Garros i fjol. Endast sju andra par har lyckats vinna samtliga Grand Slam-titlar.

– Vi har så roligt på plan. Jag älskar dig som en bror och jag hoppas att vi kan spela ännu några år tillsammans, sade 37-årige Mahut till sitt radarpar efter segern.

– Ett stort tack till alla som hejade på hemma i Finland. Det har varit tidiga väckningar för er och ni har visst tvungits ställa om klockan de senaste veckorna, det ber jag om ursäkt för. Tack för allt stöd, sade i sin tur Kontinen.

"Finns alltid bollar som man kunde ha spelat annorlunda"

Frågar man Kontinen var marginalerna helt enkelt på fransmännens sida den här gången.

– De servade bättre och returnerade våra servar bättre. Det är de två viktigaste momenten. Vi var lite efter hela tiden och det bättre paret vann den här gången, säger Kontinen till STT.

Finalen bjöd på endast en break, som Herbert och Mahut lyckades vinna i första set. Tiebreak i andra set var i sin tur en minst sagt ensidig historia.

Kontinen och Peers lyckades med 63 procent av sina första serve och vann 80 procent av bollarna i fråga. Ifall paret tvingades använda en andra serve föll andelen vunna bollar ner till 40 procent.

– Det finns alltid bollar som man kunde ha spelat annorlunda. Om man börjar tveka så kommer man att ångra sig ännu mer. Så var det inte i dag. Vi spelade ”rätt”, men lyckades bara inte genomföra vår plan, analyserar Kontinen.

Henri Kontinen, John Peers.
Henri Kontinen och John Peers. Henri Kontinen, John Peers. Bild: imago/Geisser/ All Over Press Henri Kontinen,John Peers

Kontinen och Peers tog sin enda Grand Slam-titel just i Australien för två år sedan. Trots förlusten var andraplatsen ett tecken på att fjolårets kräftgång verkar vara ett minne blott för dubbelparet.

– Vi har inte varit lika benägna att förlora. Alltid då det går sämre börjar man fundera. Men samtidigt vann vi tre turneringar i fjol. Vi har aldrig varit oroliga, säger Kontinen.

– Vi har aldrig tappat vår talang. Den här placeringen bevisar att det bara var en tidsfråga förrän framgångarna skulle återvända. Skulle vi inte tro på oss själva skulle vi inte spela tillsammans, tillägger han.

"Tillbringar mer tid med honom än med någon annan"

Herbert och Mahut gjorde sin första Grand Slam-turnering tillsammans i just Australien år 2015. För Kontinen och Peers blir också 2019 det fjärde året tillsammans.

– Det finns förstås morgnar då Peers inte vill se mig och jag inte vill se honom. Jag tillbringar mer tid med honom än med någon annan människa. Det är en lång tid, men jag är stolt över hur vi kunnat hålla samman – framförallt med tanke på formsvackan i fjol, säger Kontinen.

Tolfteseedade Kontinen och Peers hade inte förlorat ett endaste set före finalen. De vinnande fransmännen var i sin tur rankade som femma inför turneringen.

Djokovic förbluffande överlägsen

Söndagens herrfinal i australiensiska öppna blev en väldigt ensidig historia. Novak Djokovic ställdes mot Rafael Nadal, och den senare nämnde kunde inte svara på Djokovic mäktiga form.

Serben slog spanjoren med klara 3-0 i set (6-3, 6-2, 6-3).

Finalen var intressant med tanke på attt Djokovic är världsetta och Nadal världstvåa på rankingen.

Tennisstjärnan Novak Djokovic jublar på knä med händerna i luften.
Novak Djokovic jublar efter sin 15:e Grand Slam-seger. Tennisstjärnan Novak Djokovic jublar på knä med händerna i luften. Bild: AFP / Lehtikuva tennis,Novak Đoković

– Jag hade en stor skada och en operation. Det är otroligt att stå här som vinnare av de tre senaste Slam-turneringarna. Jag är mållös, sade en rörd Djokovic i sin segerintervju.

Nadal hade före dagens final inte förlorat ett enda set i turneringen, medan Djokovic behövde några matcher på sig för att bli verkligt varm i kläderna.

I och med segern har nu Djokovic tagit tre Grand Slam-titlar i rad. Allt som allt har serben 15 Grand Slam-titlar och ligger på alla tiders lista knappt bakom Nadal (17) och Roger Federer (20)

Artikeln uppdaterad med ytterligare kommentarer av Henri Kontinen via STT kl. 10.37.

Läs också