Hoppa till huvudinnehåll

Hagahemmet i Ekenäs flyttar till Esperis lokaler i Gammelboda

Hagahemmet , genast när man kommer in. Skylt med avdelningarnas namn, Loftet, Lunden, Hagen och Hemmet.
Hagahemmet i Ekenäs ska nu ha verksamhet i Gammelboda. Där finns fyra avdelningar med knappt 50 platser. Hagahemmet , genast när man kommer in. Skylt med avdelningarnas namn, Loftet, Lunden, Hagen och Hemmet. Raseborg,Ekenäs,social- och hälsovårdstjänster,social- och hälsovårdsområden,äldreboende,hagahemmet

De äldre som bor på Raseborgs stads äldreboende Hagahemmet i Ekenäs ska flytta till vårdbolaget Esperis lokaler i Gammelboda. Det beslutade Raseborgs stadsstyrelse på måndagen.

Raseborgs stad hyr lokalerna i vårdhemmen Birgitta och Bergvik av Esperi. Vården sköts i stadens regi.

Hyresavtalet ska gälla till slutet av år 2023 och ha en option att förlängas med två år.

Social- och hälsovårdsnämnden ansåg förra veckan att Hagahemmet inte lämpar sig för fortsatt verksamhet. I stället för en flytt till Gammelboda föredrog nämnden en permanent lösning i Ekenäs centrum.

Men stadsstyrelsen vill nu alltså att Hagahemmet flyttar till de tomma lokalerna i Gammelboda. Esperis nybygge i Gammelboda blev klart våren 2018 och har sedan dess stått tomt.

Här byggs vårdhemmet Birgitta i Gammelboda i Ekenäs.
Esperi Cares nybygge i Gammelboda. Här byggs vårdhemmet Birgitta i Gammelboda i Ekenäs. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ekenäs,Esperi i Ekenäs

Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg föreslog i december att de knappt 50 invånarna på Hagahemmet flyttar till vårdbolaget Esperis nybyggda lokaler i Gammelboda.

Frågan kom först upp på stadsstyrelsens möte i december. Styrelsen remitterade då frågan och den gick till social- och hälsovårdsnämnden.

Stadsstyrelsen anser att social- och hälsovårdsnämndens beslut om permanenta lösningar och hörande av äldre ska beaktas då äldreomsorgen i fortsättningen planeras.

De här frågorna ska också beaktas då hyresavtalet med Esperi går ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland