Hoppa till huvudinnehåll

Juniorerna visade framfötterna i stafetterna på veckoslutet – nu är det bara slutklämmen som måste bli bättre: ”Var tvungen att rycka”

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo. Eveliina Piippo. Bild: Lehtikuva Eveliina Piippo

Eveliina Piippo utmanade Sverige om andraplatsen i Ulricehamn samtidigt som Alexander Ståhlberg försökte spurta sig fram till ett JNM-guld i Otepää. Även om det inte gick vägen för någondera den här gången ser framtiden ljus ut.

Den gångna veckan blev minst sagt ett fullträff för Eveliina Piippo. Först kämpade hon fram sig till ett silver i U23-klassen i junior-VM och på söndagen fick Piippo axla ansvaret på ankarsträckan – där hon till slut kom i mål som trea.

I Lahtis låg Piippo före ännu halvvägs in i loppet och tappade sedan sekunder mot slutet, medan hon i Ulricehamn inledde sin etapp tålamodigt och sedan mot slutet började ösa på.

Det var ändå en sprintexpert – Jonna Sundling – som stod för motståndet och både landslagstränaren Matti Haavisto och Piippo själv ansåg att den enda chansen att ta sig i mål som tvåa var en lång spurt.

Det gick inte vägen.

– Jag tänkte på mina styrkor och insåg att jag var tvungen att rycka då det ännu fanns motlut kvar. Jag hade inte allt för mycket kraft i kroppen och hon kunde ta rygg på mig, vilket förstås gynnade henne, säger Piippo till STT.

Ryska rycket överraskade

Ryska Jelena Soboleva försökte sig på ett ryck redan i början av etappen men Piippo visade taktisk mogenhet och avvaktade.

– Jag hade inte planerat på att släppa iväg henne så där, men hon insåg nog själv också snabbt att hon tagit i på tok för hårt, analyserar Piippo.

Efter JVM-succén var det också lättare att ställa sig i startfältet på söndagen.

– Jag var faktiskt inte hemskt nervös. I början av säsongen hade jag kanske ett litet mindervärdeskomplex då man ändå tävlar mot världseliten. Men det är ju bara längdåkning, säger Piippo.

– Jag brukar intala mig själv att det här inte är så hemskt annorlunda än skandinaviska cupen eller FM-tävlingarna. Man måste använda sina styrkor oberoende var man åkare, tillägger hon.

20-åringen har också lämnat alla rädslor bakom sig.

– Man kan ju bara misslyckas. Inte går det värre än så, skrattar hon.

Ståhlberg fixade andra silvermedaljen på lika många dagar

Söndagen bjöd också på blåvita framgångar i Otepää, där de nordiska juniormästerskapen avrundades med stafetter på 3 x 5 km för pojkarnas och 3 x 3 för flickornas del.

Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg, som knep silver på 10 km fritt på lördagen, agerade ankare för pojklaget.

Tävlingen visade sig bli en uppgörelse mellan Ståhlberg och Norges Mikkel Valdeland Gautvik. Ståhlberg hade rygg på Gautvik, men vurpade då han försökte ta sig förbi. Resultatet blev ändå tävlingarnas andra silverpeng för Ståhlberg.

– Jag ville gå in som andra så jag skulle få komma från suget och glida förbi, men då jag kom mycket hårdare bakifrån så skulle jag ta innerkurvan och då steg han på min skida och så gjorde jag en kullerbytta, berättade Ståhlberg efteråt för Vasabladet.

– Jag drog hela vägen, förutom vid sista nedförsbacken ... så jag tycker vi borde ha vunnit, men, tillägger han.

Efter att den första besvikelsen lagt sig hittade ändå 18-åringen också något positivt i resultatet.

– Nog gick det ju ändå bra. Man måste vara nöjd med två silvermedaljer, säger Ståhlberg i ett pressmeddelande från skidförbundet.

Utöver Ståhlberg åkte också Niilo Moilanen och Eemil Helander i Finlands stafettlag. Flickornas lag, som bestod av Siiri Kaijansinkko, Ida Haapala och Roosa Riikola slutade fyra.

Läs också