Hoppa till huvudinnehåll

Nordea: Upp med hakan - här hotar ingen global recession

optimism
optimism optimism

Finanskoncernen Nordea är bekymrad över den pessimism som sprider sig angående den globala ekonomiska utvecklingen. I ett pressmeddelande på måndagen säger Nordea att världsekonomin inte är på väg in i en recession, och inte Finland heller.

Tillväxten avtar ändå rejält på grund av att osäkerheten sätter stopp för investeringarna.

Finlands tillväxt uppgår enligt Nordeas prognos till 1,5 procent i år, och 1 procent nästa år.

Exporten och investeringarna avtar

Den inhemska tillväxten är nästan helt beroende av konsumtionen, som stöds av låg inflation och förbättrad sysselsättning. Exporten och investeringarna ger ingen draghjälp här, säger Nordea.

Det allra viktigaste är enligt banken att tron på framtiden måste återställas. Den kommande regeringen måste samtidigt fortsätta på den nuvarande regeringens linje med inbesparingar i den offentliga sektorn, ökad sysselsättning och förbättrad priskonkurrens.

Hur ekonomin utvecklas i vår beror i hög grad på i vilken mån hoten om handelskrig förverkligas och hur den kinesiska stimulanspolitiken lyckas, säger Nordea.

Finländarna har förtroende för ekonomin

Färska siffror från Statistikcentralen visar att finländarnas förtroende för den egna ekonomin har ökat från december till januari. Hushållen tror att deras möjligheter att spara ökar.

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki konstaterar att det här också bådar gott för konsumtionen, men han tillägger att mycket pengar kanaliseras utomlands eftersom den internationella näthandeln förutspås växa kraftigt.

Näringslivet EK:s förtroendebarometer visar också att tilltron ökade inom industrin i januari. Störst är optimismen inom byggbranschen.

Läs också