Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Enorma snömängder slog ut vägnätet på Lofoten - hus evakuerades på grund av lavinfaran

Karta över norra Norge, Sverige och dekar av norra Finland
Karta över norra Norge, Sverige och dekar av norra Finland Lofoten,Norge

Sju mindre vägar och en riksväg har stängts av på ögruppen Lofoten i norra Norge på grund av kraftigt snöfall och risk för laviner, rapporterar NRK.

På söndagskvällen evakuerades fyra bostadshus i kommunen Flakstad på grund av lavinfara, skriver Lofotposten.

Husen skyddas av en skyddsvall som byggdes efter ett snöskred 1998 men nu har det kommit så mycket snö att man inte kan vara helt säker på att vallen kan stoppa ett eventuellt ras, säger rådmannen Erling Sandnes.

Två skolor i Flakstad är stängda på grund av snöfallet. Kommundirektör Hans Fredrik Sørdal säger att det är ovanligt att det snöar så mycket på Lofoten. Han bedömer att snödjupet är cirka en meter och att lavinfaran är extrem.

I kommunen Vestvågøy är fyra skolor stängda på grund av snömassorna.

I Vestvågøy säger rådmannen Kjell Idar Berg att en del kan ha problem med att kunna öppna ytterdörren på grund av snön. Hemtjänsten i kommunen har sagt att de har svårigheter med att nå fram till sina klienter.

Snöskred har inträffat på E10 och på en mindre väg. En av de mest kritiska situationerna inträffade vid Vik i Vestvågøy där två personer med ett tvåårigt barn fastnade i snön med sin bil, utan värme. Polisen kontaktade ortsbon Jack Lindgaard som körde med sin traktor för att undsätta personerna i bilen.

Lindgaard säger att det fanns mellan 70 centimeter och två meter snö på vägen. För att komma fram till bilen var han tvungen att dra loss flera andra bilar som fastnat i snön. Lindgaard tycker att snöfallet har varit något utöver det vanliga.

Jourhavande meteorologen Signe Alvarstein i Tromsø säger till Lofotposten att snöfallet under helgen var sällsynt kraftigt men att det värsta är över att och det blir uppehåll på måndagen.

-42,1 grader i Kautokeino

Det var samtidigt väldigt kallt i Kautokeino i norra Norge med 42,1 minusgrader på söndagen rapporterar VG. Det blåste något och temperaturen kändes enligt tidningen som mellan -50 och -54 grader.

Det kalla vädret beror på en kall luftström från Ryssland. Det var kallt under veckoslutet även i norra Finland med som mest -38,7 grader i Sodankylä, vinterns köldrekord i Finland.

Källor: NRK, Lofotposten, VG

Läs också