Hoppa till huvudinnehåll

Restauranger i Lovisa har svårt att klara sig vintertid – före detta krögare: "Jag vet faktiskt inte när jag senast skulle ha besökt en restaurang"

Ölvin i Lovisa.
Restaurangen "Ölvin" i närheten av Skeppsbron var en trevlig sommarrestaurang. Om den återuppstår till sommaren 2019, återstår att se. Ölvin i Lovisa. Bild: Yle/Sofia Strömgård ölvin

Vintertid är det mycket i Lovisa som sover. Restaurangerna utgör inget undantag. En del av dem slår upp sina dörrar till sommaren medan andra kanske försvunnit för gott.

När Yle Östnyland gick runt i Lovisa för att fråga människor varför allt fler restauranger i Lovisa dör, var det tre svar som återkom:

För det första är invånarna, det vill säga kunderna, för få. För det andra är det dyrt att besöka restauranger utanför lunchtid och för det tredje är Lovisa en utpräglad sommarstad.

Visst, en restaurang som finns i en stad med mångfalt fler invånare har större möjligheter till en strid ström av kunder året runt. Å andra sidan är säkert också konkurrensen i en sådan stad tuffare.

Aj, vilka restauranger? Nä, allvarligt talat är det nog inte bra att restaurangerna dör bort eftersom det redan från tidigare finns så få restauranger i Lovisa ...― Vera Weckman

- Dagtid är det bra i Lovisa. Det vill säga det finns många lunchrestauranger, men kvällstid är det värre. Jag besöker väldigt sällan någon restaurang kvällstid och nästan aldrig under vintern, men nog en del under sommaren, säger Anne Strandberg, som Yle Östnyland möter på torget.

Strandberg säger att Lovisa är en utpräglad sommarstad. Det är då staden lever upp. För att få en restaurang att vara lönsam året runt, skulle det krävas fler kunder.

- Med restaurangerna är det som med mycket annat i Lovisa. Det skulle krävas ett par tusen nya invånare. Det skulle säkert hjälpa, konstaterar Strandberg.

Lovisa har gått i ide

Kanske är det så. Man behöver bara ta en sväng till Skeppsbron för att förstå att Strandberg har rätt.

Områdets två restauranger är stängda och parkeringsplatsen tom på bilar. Om sommaren däremot brukar det vara liv och rörelse både dagtid och kvällstid.

- Så är det, vi har valt att hålla stängt vinteritd och har haft stängt under många vintrar redan. Staden sover vintersömn. Det är helt enkelt inte lönsamt att hålla öppet, säger restaurangägaren Marja Kühn.

Förutom de restauranger som sover törnrosasömn under vintern, finns det en del restauranger som den senaste tiden satt lapp på luckan - kanske på obestämd tid, kanske för alltid.

Hotellet Place to sleep i Lovisa
Hotellet har återuppstått, men i hotellets tidigare restaurang gapar fönstren tomma. Hotellet Place to sleep i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,Place to sleep

Hotellet återuppstod - restaurangen fortfarande död

Restaurangen i Degerby hotell stängdes i och med att hotellet gick i konkurs. Hotellet har visserligen återuppstått men med begränsad service. Restauranglokalen står däremot tom.

Samma gäller restaurangen Ölvin. Efter att ha haft två krögare, är restaurangen nu stängd.

Monika Grönqvist köpte fastigheten och tog initiativet till en restaurang där år 2011.

Ölvin höll öppet alla dagar under sommaren, men bara under fredagar och lördagar vintertid. Grönqvist säger att hon lade av helt enkelt för att hennes tid inte räckte till allt.

- Jag är frisör och restaurangbranschen är egentligen inte min bransch. Det var en trevlig hobby under några år och jag satte lapp på luckan av personliga skäl, säger Grönqvist.

Litenheten påverkar negativt

Närmare tio år som krögare i Lovisa gav henne ändå en bra inblick i branschen. Hon håller med om att Lovisas litenhet definitivt spelar in på hur man lyckas som krögare.

- Jo, visst är det så. Under somrarna lever staden upp och har mycket turister på besök samt båtfolk och sommargäster, men på vintern räcker inte stadskärnans 8 000 – 9 000 invånare till alltför många restauranger, menar Grönqvist.

Monika Grönqvist menar också att kulturen i Lovisa är sådan att man inte äter ute under kvällar och veckoslut.

- För att ta mig själv som exempel. Nu när det är kallt sitter jag helst inom fyra väggar under en pläd och tittar på TV. Jag vet faktiskt inte när jag senast skulle ha besökt en restaurang, säger Grönqvist.

cafeet vid skeppsbron i lovisa
När trädens blad börjar grönska ... cafeet vid skeppsbron i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus skeppsbron
café skeppsbron i lovisa
... vaknar också restaurangerna vid Skeppsbron till liv. café skeppsbron i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus cafe skeppsbron

Med sommaren kommer restaurangbesöken

En annan sak som påverkar är att ungdomarna efter den obligatoriska skolan eller gymnasiet försvinner till studieorter på olika håll.

- Det är vi äldre och slöa som blir kvar här i Lovisa, säger Grönqvist.

Utanför den legendariska restaurang Zilton, träffar Yle Östnyland tre ungdomar som fnissar när redaktören frågar vad de tror att det beror på att restauranger delvis stänger och delvis håller öppet enbart under sommaren.

- Aj vilka restauranger, skrattar Vera Weckman. Nä, allvarligt talat är det nog inte bra eftersom det redan från tidigare finns så få restauranger, säger hon.

Weckman säger att hon om sommaren är en rätt så flitig restaurangbesökare men att hon nästan inte går ut överhuvudtaget vintertid.

Fr. v. Mimosa Eriksson, Anni Leppälä och Vera Weckman
Fr.v.: Mimosa Erikson, Anni Leppälä och Vera Weckman. Fr. v. Mimosa Eriksson, Anni Leppälä och Vera Weckman Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mimosa Eriksson

"Det är just därför restaurangerna dör"

Hennes kompis Anni Leppälä tror att det är just därför som restauranger i Lovisa dör eller bara klarar sig under en kort tid.

- Restaurangerna på Skeppsbron är ju välbesökta under sommaren. På vintern är där inte alls samma stämning även om de skulle vara öppna, säger Leppälä.

Vad skulle man kunna göra åt det här?

- Ja, jag tycker att de helt enkelt skulle kunna hålla öppet också vintertid. Varför skulle inte människor också då kunna besöka restaurangerna, undrar Leppälä.

Weckmans och Leppäläs kompis Mimosa Eriksson, tar fram ytterligare två aspekter som gör att åtminstone hon undviker restaurangerna i Lovisa.

- Rätterna skulle kunna vara mera varierande och bättre och priserna billigare, säger Eriksson.

Billigare att äta ute norröver

Flickorna drar vidare och Yle Östnylands redaktör tar sig an följande intervjuobjekt.

Liksom Mimosa Eriksson är också Sinikka Ulkuniemi missnöjd över hur priserna på maten skjutit i höjden i restaurangbranschen.

- Det är dyrt att äta ute. Det är bättre att äta hemma. Det blir billigare, konstaterar Ulkuniemi.

Men sommartid då? Lovisa är ju en fin sommarstad med trevliga sommarrestauranger.

- Nej, inte ens då äter jag ute. Eller åtminstone väldigt sällan. Bara ibland då jag har gäster eller vänner som jag kan gå ut med, säger Ulkuniemi.

Vad borde göras för att få lite fart på den här sektorn i Lovisa?

- Jag vidhåller att priserna spelar en stor roll. Jag har besökt Joensuu en hel del och där är priserna i restaurangerna betydligt lägre, säger Ulkuniemi.

Monika Grönqvist utanför Bistro Cantor vid Saltbodstorget i Lovisa.
Monika Grönqvists "Bistro Cantor" och "Ölvin" väntar på ny krögare. Monika Grönqvist utanför Bistro Cantor vid Saltbodstorget i Lovisa. Bild: Yle/ Peik Henrichson Lovisa,nedre stan

Plats ledig som krögare

Den före detta krögaren Monika Grönqvist medger att det är dyrt att äta ute under kvällar och veckoslut.

- Visst är det så, men mycket av portionens pris går till skatter, socialavgifter och övriga kostnader. Hela slanten blir förstås inte i företagarens ficka, säger Grönqvist.

Monika Grönqvist kommer att fortsätta arbetet som frisör i Lovisa. Hennes restauranger Bistro Cantor och Ölvin står båda tomma och väntar på att någon ska ta över.

- Där är allt färdigt för någon ivrig företagare som kunde ta över. Jag kan hjälpa till med byråkratin. Om någon vill prova på att driva en sommarrestaurang i Lovisa, så är det bara att slå en signal, säger Grönqvist.

Läs också