Hoppa till huvudinnehåll

USA kan ingripa militärt i Venezuela säger expert: “EU:s analysmiss ger Venezuelas president möjligheten att upprätthålla sin diktatur”

Nicolas Maduro, Venezuelas president.
Nicolás Maduro. Nicolas Maduro, Venezuelas president. Nicolás Maduro,Venezuela

Utlys nyval inom en vecka, annars erkänns oppositionsledaren Juan Guadió som tillfällig övergångspresident - så lyder flera ledande EU-länders ultimatum till Venezuelas president Nicolás Maduro.

Nicolás Maduro blev president efter ett odemokratiskt val i somras där hans största konkurrenter förbjöds från att ställa upp. Läget fick en ny vändning för knappt en vecka sedan då oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig till tillfällig president.

Ett ultimatum är bra enligt Mikael Wigell på Utrikespolitiska institutet, men enligt honom har EU analyserat situationen fel och gör därför vissa misstag.

- Europa ger kontinuerligt rätten till Maduro att upprätthålla dialogen med oppositionen, vilket han utnyttjar till att splittra dem och legitimera sin egen diktatur. EU borde följa USA:s och de flesta latinamerikanska länders linje och erkänna Guaidó eftersom det är landets parlament som ska utlysa val, inte Maduro.

Mikael Wigell, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.
Mikael Wigell Mikael Wigell, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Bild: Yle Utrikespolitiska Institutet,mikael wigell

Militären i nyckelroll

Armén är i en nyckelposition när det kommer till Venezuelas framtid eftersom så många generaler stöder Maduro.

Presidenten ger sina anhängare inom militären stora ekonomiska och politiska fördelar - samtidigt som många generaler är rädda för att ställas inför rätta på grund av att de är inblandade i kriminell verksamhet.

- Det här vet oppositionen och därför försöker man ge trygghet till armén genom att lova att de inte hamnar inför rätta ifall de byter sida, säger Wigell.

Risk för en amerikansk militär intervention

Nyligen utnämnde USA:s president Donald Trump republikanen Elliott Adams till specialrådgivare gällande Venezuela. Enligt Wigell signalerar valet starkt att en amerikansk militärintervention kan ske.

- Jag har hört att man inom den amerikanska administrationen har försökt avråda Trump från att hålla alternativet på bordet. Det här har Trump inte gått med på.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har också twittrat att hot mot diplomater eller oppositionsledaren Juan Guaidó inte kommer att gå obesvarade.

Juan Guaido och Nicolás Maduro
Opposittionsledaren Juan Guaidó till vänster, Nicolás Maduro till höger. Juan Guaido och Nicolás Maduro Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Nicolás Maduro,Juan Guaidó

Ryssland och Kina anklagar i sin tur USA för inblandning i Venezuelas interna angelägenheter och Guaidó för ett kuppförsök med utländskt stöd. Det här beror på att länderna har sina egna intressen i Venezuela som är starkt bundna till Maduro som president.

- Det är långsökt att prata om ett kuppförsök eftersom USA inte är ensamt om att erkänna Guaidó som ställföreträdande president, säger Wigell.

Nästan alla latinamerikanska länder stöder Guaidó, precis som en överväldigande majoritet av Venezuelas befolkning.