Hoppa till huvudinnehåll

USA till Venezuelas Maduro: Hot mot diplomater eller oppositionsledaren Guaidó kommer inte att gå obesvarade

Juan Guaido och Nicolás Maduro
De tävlande presidenterna: Juan Guaidó har utlyst sig till tillfällig president, Nicolas Maduro håller sig fast vid presidentposten med arméns stöd. Juan Guaido och Nicolás Maduro Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Nicolas Maduro,Juan Guaidó

USA hotar Venezuelas president Nicolas Maduro med betydande följder om USA:s diplomater eller oppositionens ledstjärna Juan Guaidó hotas. Samtidigt har Guaidó utlyst nya massprotester mot Maduro som ytterligare trissar upp spänningarna i det krisdrabbade landet.

USA varnar Venezuela för försök att hota amerikanska diplomater i landet eller oppositionsledaren Juan Guaidó.

Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, känd som förespråkare för väpnade ingripanden, säger på Twitter att liknande hot skulle bemötas med ett betydande svar.
Hoppa över Twitterpostning


- Våld eller hot mot amerikansk diplomatisk personal, mot den demokratiska ledaren Juan Guaidó eller mot nationalförsamlingen utgör ett gravt angrepp mot lagstyre och kommer att bemötas med ett betydande svar, skrev Bolton.

Bolton syftar på den diplomatiska kris som har uppstått efter att USA erkände Guaidó som landets legitima ledare, efter att Guaidó hade utropat sig till Venezuelas tillfälliga president.

Juan Guaidó
Juan Guaidó svor presidenteden och utropade sig till tillfällig president. Maduro fuskade i presidentvalet och är inte legitim ledare, var hans budskap. Juan Guaidó Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,Juan Guaidó

Venezuelas sittande president Nicolas Maduro svarade då med att kapa alla diplomatiska förbindelser med USA.

Han gav ursprungligen amerikanska diplomater 72 timmar att lämna landet.

Maduro drog sedan tillbaka ordern och menade att USA har 30 dagar på sig att upprätta alternativa diplomatiska förbindelser med Venezuela.

Enligt Bolton behöver inga sådana förbindelser upprättas, eftersom USA ser Guaidó som landets president och Maduro därför saknar makten att bryta diplomatiska kontakter.

Trissar upp läget

Boltons uttalanden tolkas som en upptrappning, som många experter befarar kan vara upptakten till en militär konflikt.

Den bedömningen gör bland annat Mikael Wigell på utrikespolitiska institutet.

Farhågorna om en militär inblandning i Venezuela trissades upp efter att USA utsåg ett nytt Venezuelasändebud.

Posten gick till Elliot Abrams, som är ökänd i Latinamerika för sin roll i Ronald Reagans politik i regionen.

Vem är Elliot Abrams, USA:s nya Venezuelasändebud?

Elliot Abrams är mest känd, eller ökänd, för sin avgörande roll i att forma Reagan-administrationens politik i Latinamerika.

Abrams förespråkade amerikansk inblandning, både öppen och hemlig, i latinamerikanska länder och var för att störta vänsterregeringen och för stöd till vänligt sinnade diktaturer.

Under sin tid i administrationen försökte han mörka flera massakrer som begicks av amerikanskstödda högerstyrkor.

Han dömdes till fängelse för sin roll i den så kallade Iran contra-affären.

Höga tjänstemän i Reagans administration dömdes för att ha använt intäkter från olaglig vapenhandel för att finansiera miliser, så kallade dödspatruller, i Nicaragua.

Abrams dömdes till fängelse för att ha ljugit för kongressen om affären, men benådades av George H. W. Bush och var sedan utrikespolitisk rådgivare till George W. Bush i Vita huset.

Abrams var bland annat kraftigt för invasionen av Irak år 2003 och har i allmänhet förespråkat att använda den amerikanska militärmakten som en förlängning av landets utrikespolitik.

Utnämningen har beskrivits som en klar signal till Maduro att Trump-administrationen kan ta till vapen i konflikten med Venezuela.

- Det är en mycket stark signal att det åtminstone är ett alternativ, säger Mikael Wigell forskare och expert på Latinamerika vid Utrikespolitiska institutet till Svenska Yle.

- Inifrån administrationen rapporteras det att man har försökt avråda president Trump från det här alternativet, men att det är något han vill hålla kvar på bordet, säger Wigell.

Nya demonstrationer, uppmaningar till armén

Samtidigt har Guaidó uppmanat sina anhängare till nya massprotester mot Maduro på onsdag och lördag.

Han har också fortsatt att uppmana landets militär att överge Maduro, samtidigt som han försöker öka det politiska trycket på Maduro.

I praktiken är det armén som håller Maduro vid makten, eftersom han har förlorat majoritetens stöd under den allt värre ekonomiska krisen.

nicolas maduro käsi ojossa
Nicolas Maduro förlitar sig på militären för sin position. Han har ofta belönat soldater med löneförhöjningar, förmåner och befordringar för att hålla dem nöjda. nicolas maduro käsi ojossa Bild: EPA Nicolas Maduro,Venezuela

Militärledningen är fortfarande i Maduros hörn, men det rapporteras om stort missnöje bland lägre officerare och manskap.

Guaidó uppger att han har diskuterat läget med vad han kallar vänligt sinnade officerare.

Guaidós anhängare har givit ut flygblad till soldater som har skickats för att hindra protesterna, som lovar dem amnesti för brott som har begåtts under Maduro.

Maduro har i sin tur deltagit i en militärövning under helgen, för att visa att han fortfarande åtnjuter militärens stöd.

En splittring i militären mellan Guaidó- och Maduroanhängare befaras till och med kunna leda till ett inbördeskrig.

Omvärlden har valt läger

Spänningarna i Venzuela har inte direkt trappats ner av att omvärlden nu har valt läger i den politiska konflikten.

Medan USA, Kanada och de flesta länder i regionen har erkänt Guaidó som landets legitima tillfälliga ledare, har Kina, Ryssland, Iran och Turkiet ställt sig på Maduros sida.

En venezuelansk polis under protesterna 23.01.2019.
Allvarligare våldsamheter befaras bryta ut när som helst, speciellt om Maduro känner sig hotad. En venezuelansk polis under protesterna 23.01.2019. Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez Venezuela

Kina och Ryssland har betydande ekonomiska intressen i att Maduro fortsätter på presidentposten.

Medan EU inte ännu direkt har ställt sig bakom Guaidó, har man givit Maduro en tidsfrist för att utlysa fria och rättvisa val.

Om tidsfristen inte möts kommer EU att erkänna Guaidós ställning som tillfällig president.

- Vi är inte beroende av Europa, som tur, eller deras översittande arrogans som bottnar i att de ser oss som lägre stående, sade Maduro till venezuelanska medier.

Av EU-länderna har bara Greklands regering öppet motsatt sig den gemensamma linjen och uttryckt stöd för Maduro.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes