Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på EU-frågor då statsministrarna Löfven och Sipilä träffades

Statsministrarna Stefan Löfven och Juha SIpilä.
Juha Sipilä och Stefan Löfven. Statsministrarna Stefan Löfven och Juha SIpilä. Bild: Lehtikuva Stefan Löfven,Juha Sipilä,Finland,Sverige,statsministrar

Sveriges statsminister Stefan Löfven som precis inlett en ny period på posten är på besök i Finland. Under morgonen har han fört diskussioner med statsminister Juha Sipilä (C).

Statsministrarna inledde förmiddagens presskonferens med att uttrycka glädje över att få fortsätta jobba tillsammans.

Sipilä beskrev relationen mellan Finland och Sverige som "historiskt nära" och Löfven kontrade med att säga att Sverige uppskattar det goda samarbetet länderna emellan och att han själv och Sipilä jobbar bra tillsammans.

Vill möta EU-utmaningar tillsammans

Under morgonen har statsministrarna bland annat diskuterat brexit, migration, klimatfrågor och försvar.

En stor del av diskussionen ägnades åt EU-frågor. Statsministrarna är överens om att unionen står inför många utmaningar - inte minst det brittiska utträdet.

Löfven och Sipilä sade båda att de bestämt sig för att fördjupa samarbetet vad gäller EU-frågor.

- Sverige och Finland har samma syn på många av de här frågorna, sade Löfven och nämnde bland annat klimatansvar, ett konkurrenskraftigt Europa och vikten av att alla länder respekterar unionens värderingar.

Nordiskt samarbete anses värdefullt

Trots att mycket fokus den här gången låg på europeiska frågor, diskuterades också det nordiska samarbetet.

Det här är något som både Sipilä och Löfven betonade vikten av.

Enligt Sipilä kommer Finland och Sverige bland annat att gå in för fördjupat samarbete gällande bioekonomi, det vill säga hållbar användning av förnyelsebara naturresurser.

Statsministrarna fick också svara på frågan hur ländernas samarbete påverkas av att Sveriges nya regering bestämt sig för att inte ansöka om Natomedlemskap medan Finlands nästa regering kan gå in för en annan linje.

- Jag tror inte att det finns något som pressar Finland i den riktningen. Min önskan och gissning är att den situationen förblir den samma som i nuläget, svarade Sipilä.

Löfven å sin sida svarade att han inte tänker spekulera om Finlands beslut.

Löfven diskuterade försvar med president Niinistö

På måndagen träffade Löfven president Sauli Niinistö på Talludden.

Deras diskussioner rörde Finlands och Sveriges försvarssamarbete, samarbete inom det arktiska området, säkerhetsläget på Östersjön och europeiskt försvarssamarbete.

Stefan Löfven valdes till Sveriges statsminister efter långa och besvärliga regeringsförhandlingar. Den nya regeringen, som består av ministrar från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tillträdde den 21 januari.

Läs också