Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har suttit och väntat på att polisen ska ta kontakt" – nu träder personen fram som enligt polisen var helt onåbar och därför avslutades utredning om sextrakasserier

Mattlidens skolcentrum
I polisanmälan listas 12 händelser där den manliga läraren vid Mattlidens skola och gymnasium i Esbo har betett sig osakligt. Mattlidens skolcentrum Bild: Yle/Helena von Alfthan Mattlidens skola,mattlidens skolcenter

Polisen har en gång kontaktat mig, men efter det har jag inte hört någonting. Det här säger den person som polisanmälde en lärare i Mattlidens skola och gymnasium i Esbo för sexuella trakasserier. Yle Huvudstadsregionen berättade tidigare att åklagaren beslöt att avsluta förundersökningen eftersom polisen trots flera försök inte nådde den som hade gjort anmälan.

Polisanmälan gjordes i slutet av 2017, medan beslutet om att avsluta utredningen fattades i början av 2019. I beslutet står att polisen flera gånger har försökt kontakta målsägande (det vill säga personen som gjorde anmälan), men att personen inte svarade i telefon, på e-post eller brev.

Efter nyheten om att personen som gjorde anmälan inte kunde nås hör personen av sig till Yle Huvudstadsregionen.

- Polisen ringde i mars 2018 upp mig och frågade om jag vill gå vidare med ärendet. Det ville jag och då sade polisen att ärendet överförs till allmänna åklagaren och åklagaren kontaktar mig vid behov. Efter det har jag inte hört någonting, säger kvinnan som tidigare varit lärare i Mattliden.

- Jag förvarnade skolan och efter det har jag suttit och väntat. Jag tänkte att polisen är långsam och har mycket arbete. Jag har inte fått e-post, brev eller samtal från polisen.

"Jag är inte svår att nå"

Kvinnan säger att hon i polisanmälan uppgav sin hemadress, telefonnummer och e-postadress.

- Jag har inte fått något annat brev än beslutet från åklagarämbetet att förundersökningen avslutas.

Har du fått e-post från polisen eller haft missade samtal?

- Nej, jag har inte fått e-post till min privata mejl. Jag har haft ett missat samtal, men när jag ringde upp var det efter tjänstetid. Jag tänkte att de ringer mig på nytt.

- Jag har bytt telefon, men har samma nummer. Jag vill nu veta till vilket nummer de har ringt och när. Jag är inte svår att nå.

Om jag litar på någon så litar jag på polisen, men det här verkar mystiskt

Vad tänker du om polisens agerande?

- Det är jättetråkigt. Man undrar vad som händer. Om jag litar på någon så litar jag på polisen, men det här verkar mystiskt.

Polisen fick material per e-post, hörde aldrig av sig

Kvinnan har i polisanmälan räknat upp 12 händelser då en namngiven lärare enligt henne betett sig osakligt. Mestadels handlar det om att han kommit med sexuellt färgade kommentarer om elevers och kollegers utseende. Några av händelserna har ingen sexuell anknytning, till exempel att läraren sägs tävla mot minderåriga elever i kast med basketboll och vinnaren får en öl.

Polisen utgick i sin utredning från brottsrubriceringarna brott mot tjänsteplikt, sexuellt antastande och ärekränkning.

I anmälan omnämns också ett vittne, en annan lärare, som också har erfarenhet av att den manliga läraren har betett sig osakligt. Den manliga läraren har flera gånger skickat snuskiga bilder till henne och krävt motsvarande bilder av henne.

- En knapp vecka efter att polisanmälan gjordes kontaktade polisen mig och undrade om jag kan mejla materialet till polisen. Det handlade om över hundra skärmdumpar. Jag skickade det till polisen, men hörde aldrig av polisen efter det, säger hon.

Jag skickade det till polisen, men hörde aldrig av polisen efter det

Förundersökningsledaren vid Västra Nylands polisinrättning skriver i ett mejl till Yle Huvudstadsregionen att hon inte ger någon intervju om det här fallet.

Åklagare Tarmo Virtanen har inte kunnat nås för en kommentar.

Den manliga läraren som pekas ut i polisanmälan sade tidigare till Yle Huvudstadsregionen att anmälan saknar grund.

Polisstationen i Kyrkslätt.
Förundersökningsledaren vid Västra Nylands polisinrättning vill inte ge en intervju om fallet. Polisstationen i Kyrkslätt. Bild: YLE/ Christoffer Gröhn kyrkslättpolisen

Lärare som gjorde polisanmälan fick varning

Den kvinnliga läraren som gjorde polisanmälan mot sin manliga kollega fick en varning i december 2017. Varningen gavs innan hon gjorde polisanmälan.

Varningen baserar sig på att hon på sociala medier skrivit "i en mycket olämplig, negativ och skadlig ton om sin arbetsgivare och arbetsgivares representanter samt spridit mycket allvarliga och skadliga påståenden till sina kolleger om sin manliga kollega".

Efter detta anmälde den varnade läraren sina närmaste chefer, varav en var Laila Andersson, till Esbo stad. Enligt anmälan har rektorn för Mattlidens grundskola Laila Andersson inte ingripit när den manliga läraren trakasserat andra sexuellt.

Varningen har JO-anmälts

Andersson berättar i sitt svar på anmälan att hon fått information om den manliga lärarens beteende våren 2016. Hon skriver i svaret att hon på plats följt med hans undervisning och låtit göra en enkät riktad till eleverna. I enkäten, som gjordes i maj 2016, fick eleverna frågor om trevliga och mindre trevliga händelser under året.

Enligt Andersson kom inget fram i enkäten som stöder den kvinnliga lärarens uppgifter om osakligt beteende. Dessutom har Andersson senare under hösten 2017 diskuterat med elever om den manliga lärarens beteende.

Den kvinnliga läraren som fick en varning har gjort ett klagomål till riksdagens justitieombudsman om att hennes yttrandefrihet har begränsats och att hon fått en varning på grund av lögner.

Vet du mer? Mejla christoffer.grohn@yle.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen