Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: USA och Kina på kollissionskurs om Huawei, britterna polariserade om brexit, det kommer mera snö

Helsingfors den 26 januari
Så här såg det ut i Helsingfors den 26 januari. Helsingfors den 26 januari Bild: Lehtikuva/Markku Ulander snöfall,snö,Helsingfors

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Kanslichefernas rapport om framtidens utmaningar får både ris och ros. De grönas riksdagsledamot Ville Niinistö anser att kanslicheferna driver en högerpolitik.

Motivet bakom syraattacker riktade mot kvinnor är ofta hämnd för att mannens känslor inte är besvarade. Ibland förknippas syraattacker med hedersrelaterat våld, men det är inte alltid fråga om det, konstaterar Lisa Grans som har doktorerat i folkrätt vid Åbo Akademi.

Somayeh ville inte gifta sig med sin kusin, som hämnades genom att kasta syra på henne. Syran brände hennes ansikte, bröst, armar, hals och axlar. Familjen flyttades till Finland och idag är hon en finlandssvensk ung kvinna bosatt i Vasatrakten vars enda önskan är att livet ska bli normalt igen.

Konflikten mellan USA och den kinesiska telekomjätten Huawei trappas upp ytterligare. Det amerikanska justitieministeriet väcker åtal mot Huawei, två dotterbolag samt finanschefen Meng Wanzhou. Kina beskyller USA för att angripa kinesiska företags lagliga operationer.

Det brittiska underhuset kommer att behandla brexitfrågan i dag. Det är meningen att parlamentarikerna ska komma överens om hur brexitföljetongen ska fortsätta.

Samtidigt är britterna alltmer splittrade om brexit. I dagens läge uppger över tre fjärdedelar av britterna att de upplever sig ha en klar identitet antingen som förespråkare av eller motståndare till brexit.

Väder

I landets södra del är det tidvis snöfall, i eftermiddag och i kväll lokalt ymnigare. Temperaturen är -3...-9 grader, i sydvästra skärgården mildare.

Längre norrut är det mulet och tidvis snöfall och -5...-15 grader. I Lappland -12...-22 grader..

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes