Hoppa till huvudinnehåll

Nya Lagmansgården på gång – arkitekttävling kan vara ett alternativ

Skolhemmet Lagmansgården i Östensö, Pedersöre
Lagmansgården verkar i dag i Östensö i Pedersöre. Nu inleds planeringen för ett nybygge för skolhemmet i Pirilö i Jakobstad. Arkivbild. Skolhemmet Lagmansgården i Östensö, Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman skolhem,Pedersöre,lagmansgården

Skolhemmet Lagmansgården som i dag verkar i Pedersöre ska flyttas till Pirilö i Jakobstad. Nu överväger Senatsfastigheter att ordna en arkitekttävling för det nya hemmet om det byggs i Pirilö.

Just nu håller staden Jakobstad på och arbetar fram ett förslag till en ny detaljplan för området där det är tänkt att Lagmansgården ska placeras.

I området äger Senatsfastigheter 12 hektar mark, två hektar av dem skulle vikas för den nya Lagmansgården. På området finns också en sommarstuga som Senatsfastigheter äger.

Det är också Senatsfastigheter som äger byggnaderna Lagmansgården verkar i idag. Verksamheten drivs av statens skolhem.

Lagmansgårdens sommarstuga i Pirilö omringas av träd.
På området i Pirilö står en sommarstuga som Senatsfastigheter äger. Lagmansgårdens sommarstuga i Pirilö omringas av träd. Bild: Yle/Kjell Vikman. sommarstugor,lagmansgården

Nytt hem tidigast om 3,5 år

En ny detaljplan för området kan i bästa fall bli klar innan sommaren, det uppger Sören Öhberg som är tf stadsplanearkitekt på staden Jakobstad.

Det nya Lagmansgården kan stå klart tidigast om tre och ett halvt år. Från statens sida handlar det om en satsning på närmare tio miljoner euro.

– I framtiden kan det även bli aktuellt med nya detaljplaner för Pirilö. Därför vill vi i det här skedet bland annat förbereda en smidig anslutning från Kållbyvägen och ett tillräckligt brett vägområde för Gamla Pirilövägen, säger Öhberg i ett pressmeddelande.

Nytt hem kan anpassas enligt behoven

Det är Senatsfastigheter som tagit initiativet till planeringen. Kundchef Jari Auer på Senatsfastigheter hoppas kunna ordna en arkitekttävling för nybygget i höst.

– En tävling kostar oss några månader och lite pengar. Men med tanke på att vi bygger någonting som ska hålla och fungera i tiotals, kanske över hundra år, så är några månader extra inte så mycket, säger Auer i ett pressmeddelande.

Direktören för Lagmansgården, Carl-Johan Strömberg ser många fördelar med ett nybygge.

– Nu kan vi beakta hur också arkitekturen kan användas för att främja vården. Eleverna trivs bättre liksom personalen, vilket bidrar till att vi blir attraktivare också som arbetsplats. Vi bygger för framtiden, säger Strömberg i ett pressmeddelande.

Klockan 17 på torsdag ordnas ett informations- och diskussionstillfälle för allmänheten. Mötet ordnas på Lagmansgården i Pedersöre.

I mötet deltar åtminstone Carl-Johan Strömberg, direktör för Lagmansgården, Jari Auer, kundchef vid Senatfastigheter och Kristina Salomaa, projektchef vid FCG Design och planering Ab.