Hoppa till huvudinnehåll

Positivt dilemma för 18-åriga medeldistansaren Nathalie Blomqvist: "Uthållighetsträningen biter ganska bra"

Genombrottet kom under säsongen 2018, och således är det med uppskruvade förväntningar IK Falkens medeldistansare Nathalie Blomqvist går in för det nya friidrottsåret. Hon är åldersmässigt ännu junior men redan en faktor att räkna med på seniornivå. Jag är väl kanske någonstans där mittemellan, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Pedersöreföreningen IK Falken har fina traditioner i att fostra medeldistanslöpare, och den senaste talangen i ledet är 18-åriga Nathalie Blomqvist.

Blomqvist studerar för tillfället vid Vörå Idrottsgymnasium och när Yle Sporten träffar henne på en löpgruppsträning i Botniahallen i Korsholm har hon inte varit på finsk mark särskilt länge.

– Jag kom nyligen hem från ett läger i Portugal, jag var där i cirka tre veckor. Det var riktigt lyckat och jag skulle kanske gärna ändå ha stannat där ännu en stund, det är aningen kallt här uppe i norr, säger hon med ett leende.

Löpargrupp tränar i Botniahallen.

"Pulsvärdena lägre än de brukar"

Men inte bara vädret har gett Blomqvist orsak att le under vistelsen i Monte Gordo.

– Jag märker nog i träningen att pulsvärdena är lägre än de brukar. Träningen har helt enkelt bitit på bra. Jag var med i en tävling och den gick över förväntan.

Tävlingen Blomqvist deltog var otypiskt nog ett distanslopp över 6,4 kilometer – inomhussäsongen öppnar Blomqvist på lördag (2.2) i Jyväskylä och då är det 800 meter som gäller.

– Jag har ganska stora förväntningar på säsongen och hoppas kunna löpa bra tider. Rekord skulle också vara helt ok.

– Det är nog så att vintern går ut på att mest tävla med sig själv. Man får veta var man står och hur träningen har gått. Det är främst att jaga tider som är det viktiga just nu, påpekar hon.

För Blomqvist betydde friidrottsåret 2018 putsningar av samtliga rekordtider. Det gick helt enkelt undan ordentligt på paraddistanserna.

Inför 2019 ger hon friidrottsvännerna en checklist att följa med.

– Den här säsongen skall 1500 meter gå på kring 4:20, på 3000 meter borde jag landa på 9:30 eller under medan 800 meter borde gå att löpa under 2:10, konkretiserar hon.

Nathalie Blomqvist bekant namn i landskampssammanhang.

Nathalie Blomqvist i ett nötskal

Basfakta:

  • Nathalie Ida Helena Blomqvist
  • född 20.4.2001 (Jakobstad)
  • Representerar IK Falken
  • Tränas av Caroline Smedberg

Personliga rekord:

  • 800 meter: 2:10.15 (Esbo, augusti 2018)
  • 1 500 meter: 4:25.20 (Györ, juli 2018)
  • 3 000 meter: 9:36.41 (Lapinlahti, augusti 2018)

Annat

  • Tog FM-brons på 1 500 meter både inomhus och utomhus under 2018
  • Deltog vid Europamästerskapen för under 18-åringar och noterade finländskt juniorrekord på 800 meter
  • Medverkade vid europeiska ungdoms-OS i Györ och ungdoms-OS i Argentina i oktober

Men vänta?

3000 meter?

Här har friidrotts-Finland gått och väntat på det stora genombrottet på medeldistans, den nya Karin Storbacka, som skall flytta rekordtiderna till nya noteringar.

När 800 meter i princip är så nära långsprint man kan komma handlar 3000 meter redan om ren och skär uthållighetslöpning.

– Jag tränar ännu visserligen ganska mycket snabbhet och försöker få upp den för att klara 800 meter snabbare, men jag har också märkt att uthållighetsträningen biter ganska bra på träning så det kommer säkert att gå undan på längre sträckor också, säger Blomqvist.

Jonna Julin och Nathalie Blomqvist löper intervaller.

"Jag är väl någonstans där mittemellan"

Också tränaren Tom Andtbacka från Vörå Idrottsgymnasium bekräftar det småmärkliga i sammanhanget.

Otypiskt nog för en så ung löperska som Blomqvist har hon tagit stora kliv i uthållighetsträningen och blir även där en faktor att räkna med.

Inte nog med att Blomqvist nu i all sin mångsidighet har tre distanser att bolla med – hon befinner sig också just nu i gråzonen mellan junior- och seniorlivet.

– Jag är väl kanske någonstans där mittemellan. Jag tränar som en junior men jag har redan fått delta i seniorlopp med vuxna så kanske jag börjar komma upp till den nivån snart, säger Blomqvist blygsamt.

Nathalie Blomqvist vann två FM-brons under 2018, på seniornivå.

Hon berättar att huvudmålet för säsongen ändå är Europamästerskapen i U20-åldersklassen i Borås i Sverige och den egna åldersgruppens FM-tävlingar.

Men när man som 17-åring seglar upp på radarn som något av en supertalang höjs automatiskt också väntevärdet.

– Det känns förstås jätteroligt så klart, jag läser artiklarna med stort intresse men det är ingenting jag tänker på desto mera.

– Jag tränar för mig själv och försöker uppnå det jag vill.

Läs mera:

Nathalie Blomqvist.

17-åriga Nathalie Blomqvist avslutar kanonår med ny upplevelse i Buenos Aires – seniorgulnäbben ledde Finlands flickor till femte raka segern

Det var en jättestor ära, säger Nathalie Blomqvist om chansen att delta i seniorernas Sverigekamp i Tammerfors. Inbjudan var en bonus på en superb säsong – som får ett spännande slut i Argentina.

Läs mera:

Superlöftet Nathalie Blomqvist med is i magen: "Jag har definitivt en långsiktig plan i bakfickan"

Namnet Nathalie Blomqvist dök upp som en frisk fläkt på den finska medeldistanslöpningskartan under vintern, men trots att 16-åringen från Pedersöre redan håller god fart är hon övertygad om att det är skynda långsamt som gäller. Det är jätteviktigt att träna smart, säger Blomqvist till Yle Sporten.