Hoppa till huvudinnehåll

Rolf, 90, lämnade Esperi efter 13 år - tröttnade på personalbrist

Rolf Törnroos i sin bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo
Rolf Törnroos flyttade till sin nuvarande bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo i september. Rolf Törnroos i sin bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg ålderdomshem,Rolf Törnroos i sin bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo

Åbobon Rolf Törnroos, 90, bodde på ett vårdhem som drivs av ett företag som hör till Esperi-koncernen i 13,5 år. Sedan tröttnade han på personalbristen och flyttade till ett vårdhem som drivs av en stiftelse.

Det tidigare vårdhemmet som han lämnade drivs av ett företag som hör till den skandalomsusade Esperi-koncernen.

Rolf Törnroos berättar att han började märka av att servicen blev sämre när Esperi tog över verksamheten för några år sedan. Den mycket omtyckta verksamhetsledaren slutade och det började komma in allt fler vårdare på så kallade nollkontrakt.

- Många slutade för att de inte fick tillräckligt med arbetstimmar och en tillräckligt hög lön för att klara sig, berättar Törnroos.

Sällan samma vårdare en längre tid

Det ledde till att vårdarna ofta byttes ut och det inte fanns den kontinuitet invånarna var vana vid.

- De var inte lika motiverade och engagerade, säger Törnroos.

Fanns det tillräckligt med personal vid vårdhemmet?

- Nej. Vårdhemmet hade ett bra rykte och därför tror jag att Esperi ville behålla namnet. Men det goda ryktet uppfylldes inte i praktiken.

Rolf Törnroos bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo
Rolf Törnroos nuvarande bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo. Rolf Törnroos bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg ålderdomshem,Rolf Törnroos bostad i äldreboendet Karinaranta i Åbo

Tvättades en gång i veckan - fick inte välja tid

Vid vårdhemmet fick invånarna enligt Törnroos en bastutid i veckan, då de tvättades. Törnroos kunde inte påverka sin egen tid, utan fick en på söndag förmiddag. Han hade hellre haft bastuturen på en vardag, eftersom han ofta får besök på helgerna.

- Vi stred om det här men det gick inte att ordna. Det fanns bara en möjlig tid för mig.

Om man hade velat tvätta sig flera gånger i veckan, hade det lyckats?

- Det vet jag inte. Jag försökte aldrig, eftersom det var svårt att ordna redan den här ena tiden.

Rolf Törnoos sitter i rullstol och har också leukemi. En gång behövde han sjukhusvård efter att febern plötsligt steg. Enligt Törnroos körde en av skötarna ut honom i rullstol och lät honom vänta på taxin i bara pyjamas mitt i vintern. På sjukhuset visade det sig att han hade lunginflammation.

Vårdbehovet ökade - vården minskade

Rolf Törnroos upplevde att service vid vårdhemmet blev allt sämre, i takt med att Törnroos själv behövde allt mer vård och hjälp. Han fyller 91 i vår. Till sist valde han att flytta till ett vårdhem som drivs av en stiftelse.

Är vården bättre nu?

- Ja.

äldreboendet Karinaranta i Åbo
Äldreboendet Karinaranta i Åbo. äldreboendet Karinaranta i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg ålderdomshem,äldreboendet Karinaranta

Törnroos väljer att illustrera det hela med ett konkret exempel: i november började febern stiga en natt, på samma sätt som när han blev sittande ute i kylan utanför det gamla vårdhemmet. Törnroos har order av sin cancerläkare att genast kontakta Åbo centralsjukhus om febern stiger till 38 grader eller mer.

- Även om febern bara var 37,7 tog skötaren på eget bevåg genast kontakt med sjukhuset. De sade att jag skulle komma in genast. Det visade sig att jag hade lunginflammation igen.

- Då tackade jag verksamhetsledaren för att skötaren agerat så snabbt och på eget initiativ.

Törnroos har bott på det nya vårdhemmet sedan slutet av september. Han tog aldrig upp bristerna i vården när han lämnade det gamla vårdhemmet i Esperikoncernen.

- Jag orkade inte bråka om gammalt, utan ville bara lämna allt bakom mig.