Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien: Underhuset öppnar för nya förhandlingar med Bryssel och avvisar avtalslöst brexit

Graham Brady
Graham Bradys (t.h.) förslag om att förhandla om alternativ till backstop godkändes av parlamentet. Graham Brady Brexit

Det brittiska underhuset har godkänt ett tillägg som uppmanar premiärminister Theresa May att riva upp innehållet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Tillägget syftar till att söka alternativ till den illa omtyckta nödlösningen som ska förhindra att en fysisk gräns uppstår mellan Irland och Nordirland.

Bradys tillägg godkändes med rösterna 317-301.

Inför omröstningen sade Brady att ett godkännande av tillägget kommer att ge Theresa May "enorm eldkraft" i förhandlingarna. May hade själv uppmanat de konservativa ledamöterna att rösta för tillägget.

May sade sin tur att hon hoppades på en klar signal till Bryssel om att parlamentet kommer att godkänna utträdesavtalet om det går att finna ett alternativ till den irländska nödlösningen.

Brady leder den inflytelserika 1922-kommittén som består av så kallade backbenchers, det vill säga ledamöter som inte ingår i den den inre regeringskretsen. Till 1922-kommittén hör många av torypartiets mest hårdnackade brexitförespråkare.

De återstående EU-länderna har konsekvent avvisat de brittiska kraven på att riva upp delar av utträdesavtalet.

Underhuset vill undvika avtalslöst utträde

Sammanlagt röstade underhuset om sju olika tillägg. Bland tilläggen fanns bland annat labourledamoten Yvette Coopers förslag som skulle ha tvingat Mays regering att skjuta fram brexit i syfte att undvika ett avtalslöst utträde.

Cooper lyckades ändå inte få parlamentet att backa upp tillägget. Underhuset röstade ned förslaget med rösterna 321-298.

Däremot ställde sig underhuset efter en jämn omröstning bakom Caroline Spelmans (tories) och Jack Dromeys (labour) tillägg om att utesluta ett avtalslöst utträde. Rösterna föll 318-310.

Tilläggen i underhuset är inte juridiskt bindande. Däremot sänder tilläggen en klar signal om hur en majoritet av parlamentet resonerar i enskilda frågor.

Källor: BBC, Reuters

Läs mera:

Britterna är alltmer splittrade om brexit: "De som vill lämna unionen ser på frågan genom rosenfärgade glasögon"

Genom brexit bearbetar britterna samhällets inre motsättningar visar ny forskning. Det här drar undan mattan för försöken att enas om ett utträdesavtal.

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs mera:

Vad avses med no deal? Och backstop? Kan beslutet att lämna EU omprövas eller är det för sent? Fråga vår EU-korrespondent om brexit!

Europa står inför en helt ny situation i och med brexit. Aldrig förr har ett land valt att lämna unionen. Hur ska det hela gå till och vad händer härnäst? Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu svarar på dina frågor om brexit!

Läs också