Hoppa till huvudinnehåll

Tre åtalade för jaktbrott i Jakobstad – lämnade djuren att dö i terrängen

Man laddar ett gevär.
Arkivbild. Man laddar ett gevär. Bild: Mostphotos/ Angel Nieto gevär,jägare,jakt,vapen (tekniskt objekt),fritid,skjutvapen,rekreation,ammunition

Under knappt ett år fälldes flera fältharar, rådjur, vitsvanshjortar, fiskmåsar och en rödräv olagligt i Jakobstad. Nu åtalas tre personer för jaktbrott och naturskyddsbrott.

Två personer åtalas för grovt jaktbrott och naturskyddsbrott för tjuvjakt mellan den 1 augusti 2017 och 22 maj 2017 i Jakobstad.

Det grova jaktbrottet omfattar olaglig jakt på åtminstone 20 fältharar, 15 rådjur, tre vitsvanshjortar och en rödräv. Under rubriken naturskyddsbrott ingår jakt på omkring 40 fiskmåsar.

En av de åtalade var minderårig vid tidpunkten för tjuvjakten.

Inget datum för rättegång än

En tredje person åtalas för bland annat jaktbrott i Jakobstad under tiden 1 augusti till 31 december 2016. I brottet ingår olaglig jakt på några fältharar och tre rådjur.

Åklagaren lämnade in stämningsansökan till Österbottens tingsrätt den 18 januari. Stämningsansökan är hemlig tills rättegången inleds. Ännu finns inget datum för rättegången.

Samtidigt har åklagaren fattat flera beslut om åtalseftergift. De gäller fyra övriga misstänkta personer men också delvis de personer som man har väckt åtal mot.

Åklagaren anser att en del av brotten är ringa, det saknas bevis eller att de eventuella brotten är preskiberade.

Lämnade djuren att dö i terrängen

Det var i slutet av maj 2017 som jägare i Vestersundsby jaktförening i Jakobstad hittade ett skjutet rådjur intill travbanan i Vestersundsby i Jakobstad. Rådjuret hade inte skjutits med jaktvapen utan med ett miniatyrgevär.

Fyndet kom att avslöja en omfattande härva av planerade och systematiska jaktbrott som inleddes hösten 2016.

De misstänkta sköt djur från bilen och använde sig av starka strålkastare för att blända djuren.

De tog inte tillvara djuren de skjutit utan lämnade dem i terrängen. De skadesköt också djur.

Straffet för jaktbrott rör sig mellan böter och fängelse upp till två år. Om de misstänkta döms blir de också ersättningsskyldiga.