Hoppa till huvudinnehåll

USA inför sanktioner mot Venezuelas statliga oljebolag - sänder 5 000 soldater till grannlandet Colombia?

Den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton ( i bakgrunden) bar ett block i sin hand där han hade skrivit: 5 000 soldater till Colombia medan finansminister Steven Mnuchin  lade fram sanktionerna
Den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton ( i bakgrunden) bar ett block i sin hand där han hade skrivit: 5 000 soldater till Colombia medan finansminister Steven Mnuchin lade fram sanktionerna. Den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton ( i bakgrunden) bar ett block i sin hand där han hade skrivit: 5 000 soldater till Colombia medan finansminister Steven Mnuchin lade fram sanktionerna Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW USA,John Bolton,Steven Mnuchin

USA inför sanktioner mot Venezuelas statliga oljebolag PDVSA, för att öka trycket på president Nicolás Maduro.

Det innebär att man fryser bolagets tillgångar i USA och förbjuder amerikaner och amerikanska företag att göra affärer med det.

Beslutet motiveras med att de som nu kontrollerar bolaget inte är landets legitima representanter och att det borde vara parlamentet och talmannen Juan Guaidó som kontrollerar dess tillgångar.

Sanktionerna är tills vidare de allvarligaste åtgärder som USA har vidtagit för att tvinga fram nyval i Venezuela där Guaidó förra veckan utropade sig till övergångspresident.

Det statliga oljebolaget utgör Venezuelas största inkomstkälla och det är därför helt avgörande vem som kontrollerar PDSVA.

"Försöker stjäla bolaget"

- Vårt mål är att ändra beteendet. När vi kan slå fast att bolaget är i lagliga representanters händer så så kan Guaidó använda dem, säger finansminister Steven Mnuchin.

- Vi kommer att ställa dem till svars som bär ansvaret för Venezuelas tragiska kollaps, tillade Mnuchin som samtidigt uppmanade andra länder att ställa sig bakom oppositionsledaren Guaidó som genast gav sitt stöd åt USA:s beslut.

Mnuchin sade också att PDSVA:s dotterbolag Citgo får fortsätta att verka i USA men att bolagets tillgångar kommer att frysas tills vidare.

President Nicolás Maduro fördömde sanktionerna som ett försök att stjäla Venezuelas nationalegendom
President Nicolás Maduro fördömde sanktionerna som ett försök att stjäla Venezuelas nationalegendom President Nicolás Maduro fördömde sanktionerna som ett försök att stjäla Venezuelas nationalegendom Bild: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS / Nicolas Maduro,Venezuela

Nicolás Maduro kritiserade omedelbart beslutet som han ser som USA:s försök att stjäla PDVSA:s dotterbolag, det USA-baserade Citgo.

Maduro försäkrade också att man kommer att kämpa mot sanktionerna in i det sista i domstolar i USA.

5 000 soldater till Colombia

Mnuchin lade fram beslutet under en presskonferens som han höll tillsammans med den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton.

Medier i USA gör stort nummer av att Bolton bar ett skrivblock i sin hand där han för hand hade skrivit: 5 000 soldater till Colombia.

Han gjorde inget försök att dölja blocket för de samlade journalisterna men han svarade undvikande då han fick frågor om en möjlig intervention.

– Presidenten har varit tydlig med att ingenting är uteslutet, konstaterade Bolton kort då han fick frågan om eventuella militära åtgärder mot Venezuela.

Av någon anledning var det ingen som frågade Bolton uttryckligen varför han hade skrivit siffran 5 000 på sitt block, men Vita huset kommenterade incidenten kort i ett uttalande.

- Som presidenten har sagt, alla alternativ ligger på bordet.

Venezuela och Colombia har länge haft ansträngda relationer och över en miljon venezolaner har flytt undan armodet i hemlandet till Colombia.

Colombias regering slog nyligen larm om att antalet venezolanska flyktingar kan överskrida fyra miljoner år 2021 om läget inte förbättras i det östra grannlandet.

Källor:AP, Reuters, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes