Hoppa till huvudinnehåll

Vad är nästa brexitsteg? Följ debatten och omröstningen direkt från det brittiska underhuset

Det brittiska parlamentets underhus diskuterar förändringar i planerna för landets utträde ur EU. För ett par veckor sedan förkastade parlamentet det utträdesförslag som premiärminister Theresa May hade lagt fram med förkrossande siffror. Omröstningarna om ändringsförslagen börjar i parlamentet ungefär klockan 21 finländsk tid.

Enligt BBC har May meddelat att hon vill återöppna förhandlingarna gällande gränsen på Irland. May är ute efter ett bindande avtal med EU för att undkomma tullar mellan Irland och Nordirland.

EU å sin sida har gjort det klart att de inte kommer gå med på några ändringar.

Under diskussionen kommer partier och parlamentsledamöter att presentera ändringsförslag till den brexit-överenskommelse som röstades ner tidigare i januari.

Ett exempel är Labours Yvette Cooper, som kommer söka stöd för ett förslag som kan tvinga den brittiska staten att ansöka om mer tid - och på så sätt senarelägga brexit.

Ett annat är Graham Brady som söker stöd för en förändring av Mays brexitavtal. Ändringen gäller gränsen på Irland, där han vill försäkra sig om att det inte blir hårda tullar mellan Irland och Nordirland.

En person att hålla ögonen på under behandlingen är underhusets talman John Bercow. Talmannen bestämmer vilka förslag som debatteras och vem som får göra anföranden. Enligt The Guardian har han under den senaste tagit ut svängarna vilket upprört pro-brexit sidan.

Läs mera:

Vartåt är brexit på väg, eller går det överhuvudtaget framåt? Brittiska parlamentet ska räta ut frågetecken

“Vad ska vi göra nu?” är den mest aktuella brexitfrågan för stunden. Det brittiska parlamentet borde ge premiärminister Theresa May ett svar på den frågan på tisdag.

Läs mera:

Britterna är alltmer splittrade om brexit: "De som vill lämna unionen ser på frågan genom rosenfärgade glasögon"

Genom brexit bearbetar britterna samhällets inre motsättningar visar ny forskning. Det här drar undan mattan för försöken att enas om ett utträdesavtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes