Hoppa till huvudinnehåll

Vårdförbunden vill att krav om personalstyrka skrivs in i lagen: “På natten vårdar en person tio patienter”

En gammal persons hand håller i ett sängräcke.
En gammal persons hand håller i ett sängräcke. Bild: Mostphotos äldreomsorg,vårdinstitutioner för åldringar,hälsovård,åldringar,Hälsovård av åldringar,Hand,säng,sjukvård

Ordförandena för SuPer och JHL kräver konsekvenser för vårdbolag med för få anställda. I nuläget är minimiantalet vårdare endast en rekommendation från ministeriet.

Förra veckan uppdagades allvarliga brister i vårdbolaget Esperi Carens verksamhet. På tisdagen publicerade Yle en utredning som visar att också Attendo, Finlands största vårdserviceföretag, har liknande problem.

Nyheterna förvånar vaken Päivi Niemi-Laine, ordförande för förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, eller Silja Paavola, ordförande för närvårdar- och primärskötarförbundet SuPer.

Det här är bara toppen av isberget― Silja Paavola, ordförande för SuPer

- Vi på SuPer är medvetna om att de här problemen finns. Det här är bara toppen av isberget. Om välfärdstjänsterna ges till marknadskrafterna så agerar de enligt aktiebolagslagen, det vill säga de inbringar vinst till ägarna, säger Paavola.

- Vi har länge följt med situationen i Sverige och det har varit tydligt i vilken situation vi kommer att hamna i. Nu har den här beklagliga saken landat i famnen på regeringen, säger Niemi-Laine.

“En svag rekommendation”

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) har sett till att ordna ett diskussionstillfälle på fredag med målet att hitta en lösning på problemen.

Förbundsordförandena Niemi-Laine och Paavola efterlyser kraftfullare åtgärder. Till exempel lagstiftning gällande personalstyrkan på vårdhemmen.

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer
Silja Paavola. Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer Bild: YLE/Mira Myllyniemi silja paavola

- Personalkalkylerna bör finnas i lagen, tillsammans med sanktioner. I nuläget har vi en rekommendation, en svag rekommendation därtill, säger Paavola.

Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar att det ska finnas åtminstone 0,5 vårdare per kund.

Paavola anser att siffran är missvisande.

- Den öppnar sig inte riktigt för människor, så jag tar och öppnar upp det: Ett vårdhem för tio personer skulle kunna ha två vårdare på plats på morgonen, en på kvällen, en på nattskiftet och en ledig. Anta att det på natten finns en patient som är döende och fyra andra som vill gå på toaletten samtidigt, beskriver Paavola.

Ett annat problem som Paavola lyfter upp är att ett företag som strävar efter att inbringa vinst och spara på kostnaderna gärna räknar in personal som inte utför egentligt vårdarbete i kalkylen.

Personalen har fått nog

Att problemen nu nått ut till offentligheten tror ordförandena tyder på att arbetstagarna och de övervakande myndigheterna börjar bli desperata.

Ganska ofta försöker man sköta de här sakerna i vårdhemmet. Nu har tillsynsmyndigheten varit tvungen att gå ut med vad som är på gång, säger JHL:s Niemi-Laine.

De går inte längre med på att behöva bre smörgåsar i samma kläder som de putsat variga sår i― Silja Paavola, ordförande för SuPer

- Nu måste vi fokusera på att företagens ägare och verkställande direktörer förstår att arbetstagarna menar allvar. De går inte längre med på att behöva bre smörgåsar i samma kläder som de putsat variga sår i. Eller att de samtidigt som de sköter om 4-5 människor också ska tvätta byk och städa, säger Paavola.

Kommer vårdreformen att hjälpa eller stjälpa?

Problemen inom äldrevården har också väckt oro gällande social- och hälsovårdsreformen. Oppositionspolitiker misstänker att regeringens reform endast kommer att förvärra situationen. Regeringen å sin sida anser att reformen är en lösning på problemet.

En blond kvinna med glasögon. Hon heter Päivi Niemi-Laine.
Päivi Niemi-Laine. En blond kvinna med glasögon. Hon heter Päivi Niemi-Laine. Bild: JHL Päivi Niemi-Laine,Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL)

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine kan inte se hur regeringens modell skulle förbättra läget.

- Kommunerna är i en mycket svår situation då de inte själva kan producera utan måste köpa billiga tjänster och organisera dem. Jag kan inte se att vårdreformen kommer att förbättra kvaliteten på vården om man inte stiftar lagar för att styra verksamheten, säger hon.

Texten är en översättning av Yle Uutisets text Hoivaliitot vaativat lakiin hoitajamitoituksia: "Yövuorossa yksi hoitaa kymmentä potilasta"skriven av Eero Mäntymaa.

Läs också