Hoppa till huvudinnehåll

Vartåt är brexit på väg, eller går det överhuvudtaget framåt? Brittiska parlamentet ska räta ut frågetecken

EUs flagga, Theresa May och Storbritanniens flagga.
Theresa May i en trängd situation. EUs flagga, Theresa May och Storbritanniens flagga. Theresa May,Brexit

“Vad ska vi göra nu?” är den mest aktuella brexitfrågan för stunden. Det brittiska parlamentet borde ge premiärminister Theresa May ett svar på den frågan på tisdag.

För två veckor sedan röstade det brittiska parlamentet ner det brexitavtal som premiärminister Theresa May (Konservativa partiet) hade kommit överens om med EU.

Beslutet ledde till att Storbritannien riskerar att lämna EU den 29 mars utan något avtal överhuvudtaget.

På tisdag borde parlamentet komma överens om hur brexitföljetongen ska fortsätta.

May har ännu för avsikt att rädda det som räddas kan av avtalet, men kritiker anser att det är dags för parlamentet att grabba tag i rodret för att undvika en katastrof.

Flera ledamöter har lagt in förslag om ändringar i avtalet.

I de flesta fall är avsikten med förslagen att undvika ett avtalslöst brexit och kanske till och med få till stånd en andra folkomröstning, fördröja brexit och omförhandla med EU.

Vad vill parlamentsledamöterna?

Skjuta upp brexit

Ett förslag som lagts fram av Yvette Cooper (Labour) är att om det inte finns ett brexitavtal senast den 26 februari så ska ledamöterna i parlamentets underhus få rösta om att skjuta upp brexit.

Enligt förslaget ska brexit i så fall senareläggas med nio månader, men tidtabellen kan ännu ruckas på.

Yvette Cooper.
Yvette Cooper. Yvette Cooper. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA yvette cooper

Om Coopers förslag godkänns kan det ändå hända att det inte hinner godkännas i parlamentets överhus, men om det hinner igenom maskineriet så är det bindande.

Göra ändringar i Mays brexitavtal

Flera förslag har lagts fram angående May förslag om backstop. Med backstop menas att Nordirland stannar i tullunionen med EU för att gränsen mot Republiken Irland ska kunna hållas öppen.

Backstop kan innebära att Storbritannien binds av EU:s handelsdirektiv.

Enligt ett förslag av Andrew Murrison (Konservativa partiet) ska backstop vara ett tidsbundet arrangemang i högst ett år, alternativt kan det ersättas med ett “alternativt arrangemang”.

Andrew Murrison.
Andrew Murrison. Andrew Murrison. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press/Georgie Gillard Andrew Murrison

May har försökt göra ändringar i backstopklasusulen i flera månader men EU-ledarna har inte låtit sig övertalas.

Om parlamentet röstar igenom en förändring i backstoparrangemangen kan May ha en trumf på hand.

Hon har argumentet att parlamentsledamöterna är beredda att stödja hennes brexitavtal, om EU-ledarna å sin sida är beredda att göra ändringar i backstoparrangemanget.

Omröstningar om alternativ

Ett förslag från Dominic Grieve (Konservativa partiet) är att parlamentets underhus före den 26 mars ska få sex hela dagar på sig att rösta om olika alternativ för brexit, men i förslaget nämns inte vilka de här alternativen kan tänkas vara.

De här omröstningarna skulle ändå inte vara lagligt bindande, men de kan ha politisk tyngd.

Utesluta avtalslöst brexit

Caroline Spelman (Konservativa partiet) har lagt fram ett förslag om att parlamentet inte ska godkänna ett avtalslöst brexit.

Hennes förslag har dessutom undertecknats av över 120 ledamöter från olika partier. Parlamentet har 650 platser.

Caroline Spelman.
Caroline Spelman. Caroline Spelman. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press/Stephen Simpson Caroline Spelman

Enligt ett förslag av oppositionsledaren Jeremy Corbyn (Labour) måste parlamentet få rösta om hur man ska undvika ett avtalslöst brexit.

Han ger två alternativ: förhandla fram en ny tullunion mellan Storbritannien och EU, eller en andra folkomröstning.

Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Jeremy Corbyn. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA jeremy corbyn

Det fanns planer på ett partiöverskridande förslag om att direkt kräva en ny folkomröstning, men förslaget fick inte stöd och introducerades aldrig i parlamentet.

Kommer ledamöterna att lyckas?

Alla förslag kommer inte att gå till omröstning.

På tisdag morgon väljer talman John Bercow ut de förslag som parlamentet får rösta om och på kvällen klockan sju lokal tid (nio finsk tid) börjar ledamöterna rösta.

John Bercow.
John Bercow. John Bercow. Bild: All Over Press/ Tom Nicholson John Bercow

De förslag som väljs ut behöver ha stöd från flera politiska håll.

Om de misslyckas?

Allt fler ledamöter har varnat för att de inte kommer att acceptera brexit utan ett avtal.

Regeringen har utlovat en andra omröstning om ett brexitavtal så snart det är möjligt.

Ledamöterna kan också försöka påverka händelserna genom att föreslå förändringar i flera av de regeringspropositioner som måste godkännas före brexit blir verklighet.

Källor: AFP, BBC

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs mera:

Vad avses med no deal? Och backstop? Kan beslutet att lämna EU omprövas eller är det för sent? Fråga vår EU-korrespondent om brexit!

Europa står inför en helt ny situation i och med brexit. Aldrig förr har ett land valt att lämna unionen. Hur ska det hela gå till och vad händer härnäst? Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu svarar på dina frågor om brexit!

Läs också