Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas justitieminister vill hindra oppositionsledaren Juan Guaidó från att lämna landet - USA fördömer hoten

Juan Guaido, oppositionsledare i Venezuela.
Juan Guaido har utropat sig till Venezuelas tillfälliga president i väntan på nyval. Han stöds av flera västländer med USA i spetsen men president Nicolas Maduro vägrar lämna ifrån sig presidentmakten som han vann genom ett mycket kritiserat val 2018. Juan Guaido, oppositionsledare i Venezuela. Bild: EPA-EFE/LEONARDO MUNOZ Juan Guaidó,Venezuela

Venezuelas justitieminister bad på tisdagen högsta domstolen att frysa oppositionsledaren Juan Guaidos tillgångar och belägga honom med reseförbud. USA svarar med att upprepa sin varning: hot mot Guaidó kommer att få allvarliga följder.

Tidigare under tisdagen meddelade USA:s utrikesministerium att man gett Juan Guaidó kontrollen över Venezuelas statliga tillgångar i USA. USA införde också sanktioner mot Venezuelas statliga oljebolag.

Förutom de frusna tillgångarna och reseförbudet bad Venezuelas justitieminister Tarek Saab också högsta domstolen att inleda en preliminär utredning om Juan Guaidó med anledning av de våldsamma protesterna i landet sedan den 22 januari, dagen innan Guaidó utropade sig till Venezuelas tillfälliga president.

Tarek Saab, justitieminister i Venezuela under president Nicolas Maduro.
Justitieminister Tarek Saab har bett högsta domstolen ta i med hårdhandskarna mot oppositionsledaren Juan Guaidó . Tarek Saab, justitieminister i Venezuela under president Nicolas Maduro. Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ Tarek Saab

Saab anklagade också Guaidó för att hjälpa andra länder att lägga sig i Venezuelas interna angelägenheter.

Guaidó har som parlamentets talman immunitet från brottsutredningar, men den här immuniteten kan upphävas av högsta domstolen.

Både högsta domstolen och justitieministeriet kontrolleras av sympatisörer till president Nicolas Maduro. Maduro har anklagat Guaidó för att ha iscensatt en USA-ledd statskupp mot honom.

Nicolas Maduro, Venezuelas president.
Maduro svors in för en andra mandatperiod som Venezuelas president tidigare i januari men hans legitimitet är ifrågasatt efter fjolårets kontroversiella presidentval. Valet bojkottades av oppositionen och 17 latinamerikanska regeringar, samt USA och Kanada, har ifrågasatt Maduros legitimitet. Nicolas Maduro, Venezuelas president. Nicolas Maduro,Venezuela

Vita huset: Allvarliga konsekvenser för de som försöker skada demokratin och Guaidó

USA svarade med att upprepa sina hot om allvarliga följder för dem som försöker skada oppositionsledaren Guaidó .

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare John Bolton kallade på Twitter Venezuelas justitieminister för en “illegitim före detta” tjänsteman.

Hoppa över Twitterpostning

- Låt mig upprepa - det blir allvarliga följder för de som försöker omstörta demokratin och skada Guaidó , skrev Bolton.

Bolton är en känd förespråkare för att använda militära ingripanden som utrikespolitiskt verktyg.

FN: Över 40 döda i protester

Över 40 människor har dödats den senaste veckan under massdemonstrationerna mot sittande presidenten Nicolas Maduro.

Enligt FN:s människorättskommissariat har åtminstone 26 personer skjutits ihjäl av Venezuelas säkerhetsstyrkor eller beväpnade grupper som stöder Maduros regering.

En demonstrant i Venezuela kastar en rökgranat.
Tiotals har dött i våldsamma protester i januari efter att Nicolas Maduro svors in för en andra mandatperiod efter ett mycket kritiserat presidentval. En demonstrant i Venezuela kastar en rökgranat. Venezuela

Fem personer uppges ha dödats i samband säkerhetsstyrkornas räder i fattiga områden. Enligt FN gör säkerhetsstyrkorna olagliga husrannsakningar om nätterna i områden där det dagen innan ordnats demonstrationer.

Minst 850 människor har gripits, bland dem 77 barn enligt FN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes