Hoppa till huvudinnehåll

Har du slutat äta potatis? – 5 skäl att älska vår klimatvänliga knöl

Potatis på bord
Stort urval. I Finland finns över 60 registrerade potatissorter. Potatis på bord Bild: Yle/Carina Ahlskog potatis,Strömsö (tv-program)

Minns du potatisen som en gummiboll från skolan? Tycker du den är tråkig? Äter du hellre pasta eller ris?

Nu är det dags att glömma förlegade fördomar och igen välkomna den nordiska matkulturens grundpelare i köket.

Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig

Strömsökocken Anders Samuelsson levererar enkla tips på hur den för vår matkultur så fundamentala knölen kan användas smart och mångsidigt.

En man i skägg och blå kragskjorta ler mot kameran.
Mästerkocken från Umeå inleder sin andra säsong i Strömsö. En man i skägg och blå kragskjorta ler mot kameran. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),kock,Anders Samuelsson

– Många väljer pasta och ris i tron att de är enklare råvaror, men potatisen är egentligen minst lika lätt att tillaga och betydligt mångsidigare.

Ökad miljömedvetenhet kan ge potatisen lyft

Faktum är ändå att potatiskonsumtionen i Finland har rasat.

Under 1950-talet åt finländarna ungefär 150 kg potatis om året. I dag är motsvarande siffra bara en tredjedel, under 50 kilogram per person

Unga kvinnor, skärp er

Namnet potatis kommer från det historiska namnet på grödan: jordpäron. Finskans “peruna” kommer alltså från “päron”.

Kvinnor äter potatis mer sällan än män. Var fjärde finländsk man i åldern 15 till 25 år äter kokt potatis minst tre gånger i veckan. Av kvinnor i samma ålder äter endast en sjättedel lika ofta potatis. Källa: Pellervon taloustutkimus PTT

Äldre äter potatis oftare än yngre. Nästan varannan finländsk man i åldern 55 till 64 äter kokt potatis minst tre gånger i veckan. En dryg tredjedel av kvinnor i åldersgruppen 55 till 64 år äter kokt potatis minst tre gånger i veckan. Källa: Pellervon taloustutkimus PTT

Men i tider av ökad miljömedvetenhet får potatisen revansch. Den är lokal, till skillnad från riset som reser långa vägar innan det når våra tallrikar.

– Potatisen är inhemsk och ofta närproducerad, jämfört med ris som kommer från Asien, säger Samuelsson.

Behåll skalet!

Skalar du din potatis? Sluta omedelbart med det, är Anders Samuelssons budskap. Kanske avlägsnar vi det främst av gammal vana.

– Det är en kvarleva från när potatisen var jordig och smutsig i butiken, men i dag är nästan all potatis tvättad.

En portion saltkokta potatisar-patatas arugadas
Papas Arrugadas: koka 300 gram små potatisar i 2 dl grovt havssalt. Potatisen får en glittrande yta. Avnjut med en mojosås och kall lager. En portion saltkokta potatisar-patatas arugadas Bild: Carina Ahlskog/Yle potatis,salt (kryddor),Strömsö (tv-program)

Krispighet, syra och smak är bara några orsaker till varför Strömsökocken tycker skalet ska behållas.

– Dessutom ligger mycket av näringen strax under skalet.

Fem skäl att äta potatis

  1. Billig – ett kilo potatis kostar under en euro.
  2. Inhemsk – stöder den lokala ekonomin och det inhemska jordbruket.
  3. Miljövänlig – Potatisen är inhemsk och ofta närodlad, medan en stor del av riset importeras från Indien och Kina. Potatis behöver mindre vatten än ris. För ett kilogram potatis krävs 250 liter vatten, medan det för ett kilo ris går åt över 3000 liter.
  4. Näringsrik – Potatisen ser kanske trist ut, men innehåller flera viktiga näringsämnen. Den är rik på kalium (mera än i banan), en del B-vitaminer och fiber. Dessutom är potatisen full av C-vitamin.
  5. Mångsidig – Potatisen är kökets tiokampare: Kokt, stekt, mosad, ugnsbakad, friterad, plättar, soppa, skivad, liten, stor.

Trolleri med kolhydrater

På grund av olika dieter under 2000-talet har potatisen råkat i skottgluggen.

Ett exempel är Low Carb High Fat, eller LCHF, i vilken man undviker så kallade snabba kolhydrater som får blodsockret att skjuta i höjden.

Ugnspotatis på en saltbädd
Ugnsbakad potatis: Tvätta, picka och baka stora potatisar på saltbädd i ugnen på 220 grader i cirka 40 minuter. Skippa folien. Ugnspotatis på en saltbädd Bild: Yle/Carina Ahlskog potatis,Strömsö (tv-program),Bakad potatis

Anders Samuelsson bjuder på ett dietvänligt tips. En potatis som svalnar genomgår en process där stärkelsen förvandlas till så kallad resistent stärkelse som inte påverkar blodsockret på samma sätt.

– Det betyder att en potatis som kallnat innehåller mera långsamma kolhydrater än en varm potatis. Du hålls mätt längre.

Satsa på rätt sort och höj smakupplevelsen

I Finland odlas tiotals sorter potatis. Förutom klassikerna Melody som går att förvara länge och till exempel Timo som blir fort färdig finns det ett brett spektrum.

Samuelsson uppmanar att successivt bygga upp det egna sortimentet.

– Utmana dig själv och hugg inte tag i första potatispåsen du ser i grönsaksavdelningen.

Ett tips är att hitta en fast och mjölig sort som du gillar och vet att fungerar till just de maträtter du lagar.

Anders 3 potatistrick

Salta kokvattnet rejält.

Snabba upp koktiden med mindre vatten i kastrullen. De potatisarna som kommer ovanför vattenytan ångkokas ändå med locket på. Du sparar också vatten.

Förvara kokt potatis i kylskåpet med lock av något slag så den inte suger åt sig smak från till exempel rökt fisk.

Njut av en krämig potatis carbonara

Samuelssons potatisbravur är en version på den klassiska italienska pastarätten Carbonara.

I hans version svarvas potatisen till en sådan form att den liknar pasta. Det friterade potatisskalet ersätter baconet.

En portion potatis Carbonara
Potatis carbonaran är vegetarisk. En portion potatis Carbonara Bild: Yle/Carina Ahlskog potatis,skal,Strömsö (tv-program)

Och smaken då? Minst lika god som den traditionella pastarätten, intygar kocken. Du hittar receptet här.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

    Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

    Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

  • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

    Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

    Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Sticka en poncho med mosstickning

    Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

    Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

  • Sticka Lees benvärmare

    Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

    Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

  • Sticka strömsövantar med snickarglädje

    Lee gjorde ett eget strömsömönster.

    Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

  • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

    Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

    När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

  • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

    Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

    Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

  • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

    Recept på allt från deodorant till shampo.

    Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

  • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

    Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

    En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

  • Allt om stickning från Strömsö

    Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

    Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö