Hoppa till huvudinnehåll

Kvällståget till och morgontåget från Karis kan fortsätta

Y-tåget åker från Karis mot Helsingfors en tidig morgon.
Det tidiga morgontåget avgår från Karis klockan 5.43 på vardagar. Det sena tåget anländer klockan 00.23 varje dag i veckan. Y-tåget åker från Karis mot Helsingfors en tidig morgon. Bild: Yle/Veronica Montén Karis,Västnyland,lokaltåg,karis tågstation

Kvällståget från Helsingfors till Karis och morgontåget från Karis till Helsingfors ser ut att få en fortsättning.

Under perioden januari-oktober i fjol steg i genomsnitt 17 personer på morgontåget i Karis medan 13 personer steg av tåget på vardagar. På lördagar steg i medeltal 17 personer av kvällståget i Karis.

Raseborgs stadsstyrelse beslutade på måndagen att skicka en anhållan till Helsingforsregionens trafik (HRT) om fortsatt behörighet för närtågstrafiken.

I motiveringarna sägs det att Raseborg vill fortsätta erbjuda invånarna möjlighet att använda kollektivtrafik för arbets- och fritidsresor till huvudstadsregionen tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Staden har förbundit sig att minska koldioxidutsläppen.

Kostnaderna kan stiga

HRT har behörighet för närtågstrafik till Karis till december 2019. HRT behöver därför en skriftlig anhållan av Raseborg om fortsatt behörighet.

Det är Kommunikationsministeriet som i sista hand beviljar behörigheten för närtågstrafik.

Raseborgs stad har sedan augusti 2018 upphandlat de två tågturerna med närtrafik.

Kostnaderna har varit 290 000 euro per år. Sjundeå har betalat 30 000 euro och Raseborg 260 000 euro. Biljettintäkterna dras av från kostnaden.

Det är fortfarande oklart om och hur mycket kostnaderna kommer att stiga. Trafikledsverket höjde banavgiften i början av det här året. Kostnaderna har dessutom stigit något på grund av skadegörelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland