Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fuktskador i nya barnsjukhuset, oppositionen ber regeringen förklara bristerna inom äldrevården, Trump oense med underrättelsechef

Utsidan på nya barnsjukhuset
Nya barnsjukhuset i Mejlans, Helsingfors. Utsidan på nya barnsjukhuset Bild: Yle/Carolina Husu barn (familjemedlemmar),sjukhus,Helsingfors,nya barnsjukhuset

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Nya barnsjukhuset i Mejlans i Helsingfors som togs i bruk i september har redan nu drabbats av fuktskador. Enligt uppgifter som Yle samlat in av sjukhusets personal har byggnaden även haft andra problem - personalen har i genomsnitt antecknat hundratals begäran om underhåll i månaden på grund av olika fel eller problem i byggnaden.

Stora mängder snö innebär mycket röjningsarbete. De kommuner vi kollat med tycker ändå snöskottningen har löpt smärtfritt än så länge.

I dag samlas oppositionspartierna för att planera en gemensam aktion mot regeringen i fråga om bristerna inom äldrevården. Det är SDP som har tagit initiativ till en interpellation där oppositionen kräver regeringen på en förklaring.

Utrikes

Det brittiska underhuset godkände igår kväll ett tillägg som uppmanar premiärminister Theresa May att riva upp innehållet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU. EU-ledare upprepar ändå att att utträdesavtalet inte kan omförhandlas.

Sex migranter omkom varje dag i Medelhavet i fjol, uppger FN:s flyktingkommissariat UNHCR i en ny rapport. Totalt dog minst 2 275 människor i Medelhavet. Sammanlagt anlände nästan 140 000 migranter och flyktingar till Europa förra året, vilket är den lägsta siffran på fem år.

Det är osannolikt att Nordkorea kommer att skrota sina kärnvapen, anser USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats. Under en utfrågning inför senatens underrättelsekommitté kom det fram att underrättelsecheferna och president Trumps har rätt olika syn på såväl situationen i Nordkorea som den i Iran och Syrien.

Handelssamtalen mellan Kina och USA fortsätter i dag i Washington. President Donald Trump har hotat att mer än fördubbla strafftullarna mot Kina om ingen lösning nås före den andra mars. Länderna är fortfarande djupt oense om handelsregler, industrisubventioner, importtullar samt Kinas misstänkta stöld av så kallade immateriella rättigheter.

Vem ska utmana Donald Trump i det amerikanska presidentvalet 2020? Vi har listat potentiella kandidater - det är ett gäng politiska noviser, politiska veteraner, affärsmän, senatorer och guvernörer, borgmästare och till och med en New Age-författare.

Vädret

Det snöar i så gott som hela landet, mot kvällen blir snöfallet lättare eller avtar helt. Det är -5 till -10 grader, vid kusten lokalt mildare och i norr kallare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes