Hoppa till huvudinnehåll

Nötkött från sjuka kor har importerats till Finland

Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött
Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött Bild: EPA/Marcelo Sayão Brasilien,kött,nötkött

Polskt nötkött från sjuka djur som har slaktats olagligt har importerats till Finland, meddelar Livsmedelsverket.

Det slaktade nötköttet har gått via ett köttförädlingsföretag som sedan har exporterat köttet till nio EU-länder - däribland Finland.

Enligt de polska myndigheterna har omkring 250 kilo av det polska köttet exporterats till Finland.

Livsmedelsverket utreder just nu om det dåliga polska köttet redan finns i butikerna eller om det ligger i lager.

Köttet dras bort från marknaden.

Livsmedelsverket ber andra EU-länder som exporterar kött till Finland att kontrollera om de har handlat med det berörda slakteriet eller köttförädlingsföretaget i Polen.

I måndags meddelade Livsmedelsverket att EU-medlemsstaternas system för snabba varningar om livsmedel och foder (RASFF) inte gett utslag om att polskt nötkött som är förenat med livsmedelsrisker skulle ha förts in till Finland. Samtidigt meddelade man att man skulle utreda saken närmare.

Texten uppdaterad 30.1 kl. 20.17 med förtydligandet att Livsmedelsverkets första snabbkoll tydde på att dåligt kött inte nått Finland.

Läs mera:

Livsmedelsverket: Det olagligt importerade nötköttet från sjuka kor har inte nått fram till konsumenterna

Det polska, olagligt importerade nötköttet som härstammar från sjuka djur har varken nått fram till de finländska livsmedelsaffärerna eller konsumenterna, uppger Livsmedelsverket. Hela det importerade partiet kommer att förstöras.

Läs också