Hoppa till huvudinnehåll

Oenighet om farlig omvärld i USA: "Kina, Ryssland, Nordkorea och Iran är de stora säkerhetshoten"

Dan Coats i senatsförhör.
Dan Coats i senatsförhör. Dan Coats i senatsförhör. Bild: AFP / Lehtikuva Dan Coats,underrättelsetjänster,USA

De största säkerhetshoten mot USA och Europa kommer från Kina, Ryssland, Nordkorea och Iran. Hoten diskuterades i senatens utrikesutskott och verkar vara något som delar presidenten och hans experter.

Än en gång visar det sig att president Trump och hans underrättelsetjänst inte alltid är enig.

Oeniga med presidenten

Presidenten anser bland annat att terrororganisationen IS är besegrad och att klimatförändringen inte är något hot. Och han säger att utvecklingen ser lovande ut i Nordkorea.

Men det lät lite annorlunda när direktörskåren för USA:s olika underrättelse- och säkerhetsorganisationer var samlad.

Direktörerna för bland annat CIA, FBI och militära underrättelseorgan skulle informera kongressen om de internationella säkerhetshoten.

Nordkorea avstår knappast från kärnvapen

Den nationella underrättelsechefen Dan Coats gjorde klart att Nordkorea säkert vill behålla sin kärnvapenkapacitet, trots att det delvis ser bättre ut än tidigare.

- Ledarskapet i Nordkorea gör bedömningen att kärnvapen är nödvändiga för att den nordkoreanska regimen ska överleva, enligt Coats.

Det var senatens underrättelseutskott som höll sitt årliga möte med underrättelsecheferna. Det var offentligt och televiserades.

Cyberhoten ökar

- Kina, Ryssland, Nordkorea och Iran är de stora säkerhetshoten. De håller också alla på att utveckla sin cyberkapacitet, enligt Dan Coats. Det är kostnadseffektivt och växande.

Det handlar både om att stjäla information, att påverka befolkningar och utveckla metoder för att störa kritisk infrastruktur.

Gina Haspel och Dan Coats står inför senatsutskott.
CIA-chefen Gina Haspel och den nationella underrättelsechefen Dan Coats i senaten. Gina Haspel och Dan Coats står inför senatsutskott. Bild: AFP / Lehtikuva Gina Haspel,Dan Coats,militär underrättelseverksamhet,Säkerhetshot

När president Trump i somras besökte Helsingfors sa han att han trodde på president Putins starka, övertygande svar om att Ryssland inte försökte påverka presidentvalet år 2016, då Trump blev vald.

Ny valpåverkan att vänta

Dan Coats varnar än en gång för kommande valpåverkan. Valsäkerheten år 2020 blir en prioritering för de amerikanska säkerhetsorganisationerna.

De utländska påverkarna har lärt sig av varandra och av tidigare försök, sa Coats.

Det verkar framförallt handla om Ryssland, som försöker skapa förvirring och splittring.

"Ryssland vill splittra världen"

Det handlar inte bara om internt i USA, utan också om försök att undergräva amerikanskt inflytande i resten av världen.

Kreml trappar upp sin kampanj för att splittra västligt samarbete inom politik och säkerhet, enligt Coats.

Ryssland vill underminera den internationella ordningen efter andra världskriget och tar sociala medier till hjälp för att splittra samhället, säger den nationella underrättelsechefen.

Det kommer både desinformation, propaganda och datorangrepp.

Farligt med bubbelpresident, säger kritikerna

I CNN talade krönikören Max Boot om hur farligt det är med en president som hellre tror på konspirationsteorier och lyssnar på Fox News än på sin egen underrättelsetjänst.

Och det här är mannen som sitter på knappen för de amerikanska kärnvapnen, påminner Max Boot, som är tidigare republikansk kommentator.

Reaktionerna i USA har påmint om den alternativa bubbla man anser att presidenten lever i, där fakta förnekas. Det kan handla om klimatförändring, IS, Nordkorea och rysk påverkan av valet där han själv blev vald 2016.

De amerikanska säkerhetsinstitutionerna har nästan dagligen säkerhetsgenomgångar med president Donald Trump, men han är inte alltid mottaglig för deras information, enligt Boot.

Trump vill inte ha någon annan med på möten med Putin

Samtidigt kommer upplysningar om ett nytt hemligt möte som president Trump har hållit med Rysslands president Putin i enrum.

Det var i november i samband med G20 mötet i Buenos Aires, avslöjar Financial Times.

Donald Trump och Vladimir Putin
Donald Trump och Vladimir Putin. Donald Trump och Vladimir Putin Bild: . EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML Vladimir Putin,Donald Trump

I Helsingfors senaste sommar satt de två länge i ett möte som inte blev protokollfört. Däremot blev presskonferensen efteråt saftig på grund av några felsägningar från president Trump.

Journalister i Vita huset rapporterar att de gånger presidenten har haft en tolk med sig i möten med Putin, så måste tolken ge ifrån sig alla anteckningar från mötet. Inte ens de egna får se dem.

"Vad avslöjade han, vilka avtal gjordes?"

I Buenos Aires hade Trump inga egna rådgivare eller tolkar på plats.

Den enda närvarande på hans sida var hustrun Melania Trump, enligt medieuppgifter.

Teorierna går vilda om vad som har avhandlats, vilken information som har utbytts och vilka avtal som eventuellt har gjorts. Inte ens de närmaste rådgivarna vet med säkerhet.

Saken blir mer invecklad av att presidenten också har affärsintressen i Ryssland. Kritikerna frågar om det är USA-ärenden eller Trump-frågor som avhandlas. Och huruvida intressena kolliderar.

Europa också en säkerhetsrisk

Europa finns också med på ett hörn i säkerhetsgenomgången. Brexit-kaoset kan ge avsevärda ekonomiska störningar för både Storbritannien och Europa.

EU-parlamentsvalet och överföringen av makten kan också försvaga organisationernas styrka mot Ryssland och Kina.

Det gäller tydligen både ekonomi och säkerhetspolitik när Dan Coats varnar för att Kina och Ryssland hotar amerikanska intressen. De bygger upp sin närvaro på bekostnad av USA i Europa, varnar han.

Rapporten om de världsomspännande säkerhetsriskerna kan läsas här.