Hoppa till huvudinnehåll

Småpojkar nära bli påkörda av snöplog – Nu varnar Helsingfors stad: Låt inte barnen leka i snöhögar

Snöhög på Salutorget i Helsingfors
Snöhögar kan locka till lek. Snöhög på Salutorget i Helsingfors Bild: YLE / Robin Lindberg Snö (sång),kolerabassängen

I början av veckan skedde en farlig situation nära Tammelunds kyrka i Helsingfors då tre barn sprang ut ur en snöhög precis då snöplogaren skulle röja bort snön.

– Snöhögen låg nära en bilväg och bilar körde förbi och vår snöplogare skulle just skopa upp det första snölasset. Då störtade plötsligt tre små pojkar ut ur snöhögen, säger Harri Lillqvist som är ansvarig arbetsledare vid Helsingfors stads byggtjänst Stara.

Pojkarna klarade sig oskadda undan plogbilen, men Stara uppmanar föräldrar i ett Facebookinlägg att påminna barnen om att det kan vara farligt att leka i snöhögar.

"Sällsynt att sådant händer"

Just nu är huvudstadsregionens gator och vägar fyllda med högar av snö och det kan vara lockande att bygga snöslott och leka i snön. Pojkarna i Tammelund hade byggt en koja av snö, säger Lillqvist.

– De lekte oskuldsfullt i snön och tänkte inte på hur farlig situationen egentligen var, säger Lillqvist.

Plogarnas sikt är dålig då de plogar och Lillqvist betonar att snöhögar inte är trygga platser för lek.

– Det är inte tryggt att leka i snöhögar som ligger nära bilvägar. De är inga platser för lek. Det kan finnas vad som helst inne i högarna, till exempel betonghinder, stenar, käppar, stickor och grenar.

En traktor som plogar snö en tidig vintermorgon. Strålkastarna på traktorn lyser.
Snöplogarnas sikte är ofta dåligt då de plogar. En traktor som plogar snö en tidig vintermorgon. Strålkastarna på traktorn lyser. Bild: Amanda Vikman/Yle snöröjning,snö

Enligt Lillqvist är farliga situationer sällsynta då snöplogarna plogar, men han har varit med om liknande situationer förr.

– Jag minns själv en gång när jag ännu körde plogbil och skulle flytta en stor snöboll bort från en bilväg. Då hade tre småpojkar gömt sig bakom bilen och de stod där och skrattade. Det är ändå sällsynt att sådant händer.

Enligt Lillqvist jobbar alla stadens 450 snöplogare just nu dygnet runt med att röja snö.

– Vi försöker köra bort alla snöhögar, så ingen snöhög är trygg att leka i. Nu finns det så mycket snö att plogarna inte ser ifall stenar slinker in i högarna och det kan bli farligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen