Hoppa till huvudinnehåll

TPS deltar i kapprustningen genom att värva Jukuritback – tunga liganamn väcker intresse i Sverige

Aleksi Salonen i Jukurits tröja.
Aleksi Salonen i Jukurits tröja. Aleksi Salonen i Jukurits tröja. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Aleksi Salonen

FM-ligans transferfönster stänger den 15 februari och klubbarna som går för mästerskapet håller på att vässa sina trupper. Aleksi Salonen som inledde säsongen i Jukurit flyttar till TPS och Åbo där han kommer att hålla till fram till våren 2020. Brynäs sportchef Andreas Dackell har nyligen besökt Finland och avslöjade vilka spelare han tittade på.

Ishockeyklubben TPS har tecknat ett kontrakt med backen Aleksi Salonen som förutom våren även inkluderar säsongen 2019–2020.

– Hans högerfattning, powerplay- och boxplayspel och slutspelserfarenhet ger oss mervärde, säger sportchefen Antero Niittymäki i TPS på klubbens webbplats.

Salonen är hockeyfostrad i Jyväskylä. Det har blivit 3,5 ligasäsonger i JYP, 2,5 i Tappara och nu en halv i Jukurit. I Jukurit landade 25-åringen på 2 + 13 = 15 poäng på 38 matcher.

Den offensiva backen har två FM-guld, ett silver och ett brons.

– Det är fantastiskt att ansluta till ett lag som varje år går för mästerskapet. Som stad är Åbo fortfarande ett mysterium men jag har många minnen av att ha lämnat staden utan poäng, säger Salonen.

Brynäs spanade in ligastjärnor

Enligt Iltalehti är även en annan Jukuritback i startgroparna. Teemu Suhonen och Tappara ska vara överens om ett kontrakt för säsongen 2019–20.

Iltalehti skriver också att HIFK har visat intresse för SaiPa-burväktaren Frans Tuohomaa och att HPK-målvakten Emil Larmi är klar för Kärpät nästa säsong.

Kärpät löper risk att tappa en stabil offensiv pjäs. Centern Nicklas Lasu överväger att vända hem och förhandlar enligt Göteborgs-Posten med Frölunda.

– Det stämmer att han tackat nej till Kärpäts bud, säger spelaragenten Patrik Aronsson.

GT skriver att kontraktet redan skulle vara klart.

Malte Strömwall.
Malte Strömwall väcker intresse i SHL. Malte Strömwall. Bild: All Over Press Malte Strömwall

Ligaspelare väcker också intresse på annat svenskt håll. Brynäs sportchef Andreas Dackell bekräftar till Gefle Daglad (bakom betalmur) att han har varit i Finland och kollat på matcher där KooKoo-duon Miikka Pitkänen och Malte Strömwall samt HIFK-anfallaren Erik Thorell har spelat.

Ligans transferfönster stänger den 15 februari.

Läs också