Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet: Fler vårdare behövs, klimatkrisen berör oss alla

Li Andersson presenterar Vänsterförbundets valkampanj under en presskonferens den 30 januari 2019. Pia Lohikoski står i bakgrunden.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson och partifullmäktiges ordförande Pia Lohikoski. Li Andersson presenterar Vänsterförbundets valkampanj under en presskonferens den 30 januari 2019. Pia Lohikoski står i bakgrunden. Bild: Lehtikuva Li Andersson,Vänsterförbundet,Pia Lohikoski

I efterdyningarna av Esperi Care-skandalen vill Vänsterförbundet styra mer resurser till både serviceboenden och hemvården. Partiet presenterade sitt valprogram i Helsingfors på onsdag.

– Vi borde skärpa vårdardimensioneringen så att den skulle styra både offentliga och privata aktörer bättre. Då det finns flera klienter med ett stort vårdbehov skulle man också ha fler händer på plats, säger partiordförande Li Andersson till Svenska Yle.

Arbetet med att reformera social- och hälsovården måste fortsätta under nästa valperiod. Utgångspunkten för reformarbetet borde vara att ge alla finländare bättre tillgång till social- och hälsovårdstjänster.

Vänsterförbundets minimikrav är att man inte borde tvingas vänta längre än en vecka för att få besöka en läkare.

Partiet skulle finansiera sina vallöften främst genom en beskattningsreform, som särskilt skulle innebära högre skatt på kapitalinkomster.

Klimatkrisen: Alla ska delta på lika villkor

För att motverka klimatförändringen vill partiet se ytterligare satsningar på spårtrafik och främja övergången till utsläppsfria transportmedel. I huvudstadsregionen skulle det vara på sin plats med en utredning om trängselavgifter.

Partiet anser överlag att klimatkrisen måste lösas så att alla deltar på lika villkor och ojämlikheten i samhället inte ökar ytterligare. Li Andersson räknar med att det finns närmare 500 miljoner euro i miljöskadliga företagsstöd att skära i.

Andersson anklagar Juha Sipiläs regering för att driva en politik som leder till låglönejobb och minskad välfärd. Vänsterförbundet skulle slopa den omtalade aktiveringsmodellen för arbetslösa och återinföra den subjektiva rätten till dagvård.

Dessutom vill partiet öka anslagen för forskning och utveckling samt stöda småföretagare och livslångt lärande i alla karriärskeden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes