Hoppa till huvudinnehåll

Vårddirektör i Korsholm hotades på arbetsplatsen: "Fusionsfrågan har blivit oproportionerlig"

Vårddirektör Mikael Gädda.
Vårddirektör Mikael Gädda. Vårddirektör Mikael Gädda. Bild: Yle/Kati Enkvist. Korsholm,mikael gädda

En man betedde sig hotfullt mot Korsholms vårddirektör Mikael Gädda på tisdagen. Mannen tog tag i Gädda, hotade honom med knytnäven och sa: Du vet väl hur du ska rösta.

Mannen hänvisade till folkomröstningen om en eventuell fusion mellan Korsholm och Vasa.

Händelsen utspelade sig i en korridor på Gäddas arbetsplats vid hälsovårdscentralen i Smedsby när Gädda skulle hämta några papper från printern.

- Jag fick säga åt honom tre gånger innan han släppte taget. det var en väldigt omtumlande situation och jag blev väldigt chockad, säger Gädda.

Inga förtroendeuppdrag

Gädda har suttit i kommunfullmäktige i tolv år, men just nu har han inga förtroendeuppdrag utan är bara tjänsteman i kommunen.

- Mannen vet att jag inte sitter i fullmäktige längre. Jag kan inte påverka i fusionsfrågan mer än någon annan kommuninvånare.

Gädda påpekar att han som alla andra tjänstemän i kommunen gör utredningar på uppdrag av fullmäktige. Och att det är politikerna i kommunen som fattar besluten.

- Det är känslorna som styr i den här frågan och fakta spelar ingen roll.

Polisanmälan

Flera personer blev vittnen till händelsen. Gädda kommer att polisanmäla händelsen eftersom han ser allvarligt på saken.

- Det här var en enskild händelse. Men jag vill påpeka att fusionsfrågan inte handlar om liv och död. Det handlar om en osynlig gräns, ett streck på en karta. Den här frågan har blivit helt oproportionerlig.