Hoppa till huvudinnehåll

Fem flygplanstillverkare vill sälja jaktplan till Finland

Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Flygvapnets nuvarande F-18 Hornet-plan. Flygvapnets F-18 Hornet-plan Bild: Försvarsmakten stridsflygplan

Fem flygplanstillverkare har svarat på Finlands anbudsförfrågan på multirollsjaktplan. Nu ska statsrådet och försvarsmakten se över offerterna.

Fem flygplanstillverkare har svarat på en anbudsbegäran gällande det så kallade HX-projektet. I praktiken handlar det om de jaktplan som ska ersätta de nuvarande Hornet-planen. Ett led i införskaffningen är den anbudsrunda som inleddes i april förra året och avslutades idag (31 januari 2019).

Flygvapnets Hornet-jaktplan ska tas ur bruk 2025. Hittills har man fattat beslut om att efterträdaren ska vara ett multirollsjaktplan.

Flygplanen kommer komma från EU eller USA

Anbudsförfrågan skickades till förvaltningen i Storbritannien, Frankrike, Sverige och Förenta staterna. Länderna har sedan skickat vidare förfrågan till flygplanstillverkarna.

Man har nu fått svar gällande följande plantyper: Boeing F/A-18 Super Hornet (Förenta staterna), Dassault Rafale (Frankrike), Eurofighter Typhoon (Storbritannien), Lockheed Martin F-35 (Förenta staterna) och Saab Gripen (Sverige).

De förslag man nu fått innehåller vissa bindande uppgifter om helhetslösningar och projekthelheter kring planen. Alltså, utöver de 64 jaktplanen, innehåller svaren även information om bland annat tekniska system för manövrering, utbildningssystem, reservdelar och vapen.

Under de kommande månaderna kommer anbuden att ses över och sen väntar en första förhandlingsfas tillsammans med tillverkarna.

Mot hösten kommer en preciserande anbudsbegäran att skickas till tillverkarna. Efter det kommer detaljerna att slås fast i upphandlingshelheterna.

Den andra förhandlingsfasen avslutas 2020, då tillverkarna ska lämna in sina slutliga anbud. År 2021 fattas det slutliga beslutet om vilket system som efterträder Flygvapnets Hornet-jaktplan.

Läs också