Hoppa till huvudinnehåll

Guaidó: "Vi har haft hemliga samtal med militären" - också venezuelaner på gatorna vädjar till militärledningen

Oppositionsledaren Juan Guaidó talade med reportrar medan han deltog i onsdagens protester utanför universitetet i Caracas.
Oppositionsledaren Juan Guaidó talade med reportrar medan han deltog i onsdagens protester utanför universitetet i Caracas. Oppositionsledaren Juan Guaidó talade med reportrar medan han deltog i onsdagens protester utanför universitetet i Caracas. Bild: AFP / Lehtikuva Juan Guaidó

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó har haft hemliga samtal med militärer, skriver han i ett inlägg i New York Times. Tusentals venezuelaner hörsammade hans uppmaning och deltog i onsdagens protester, men samtidigt samlades soldater kring president Nicolás Maduro.

"Vi har haft hemliga möten med representanter för militären och säkerhetsstyrkorna. Vi har erbjudit amnesti för alla som inte konstateras skyldiga till brott mot mänskligheten. Det är avgörande för ett maktskifte att militären drar bort sitt stöd för Maduro och majoriteten av soldaterna håller med om att landets svåra situation är ohållbar."

Så (fritt översatt) skriver Guaidó i New York Times. Rubriken för hans inlägg lyder: "Venezuelaner, styrkan ligger i enigheten".

Tusentals venezuelaner hörsammade på onsdagen Guaidós uppmaning och deltog än en gång i protester på gatorna i huvudstaden Caracas och andra städer.

"Soldater - återta er värdighet", stod det på en del plakat. Samtidigt talade Guaidó själv utanför universitetet i Caracas och en del av hans budskap var också riktat till soldaterna.

- Skjut inte människor som ställer krav också för era familjer, sade han bland annat.

Studenter som deltog i demonstrationen utanför universitetet i Caracas onsdagen 30.1.
Studenter som deltog i demonstrationen utanför universitetet i Caracas onsdagen 30.1. Studenter som deltog i demonstrationen utanför universitetet i Caracas onsdagen 30.1. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela

Äldre demonstranter på andra håll i Caracas talade mest om bristen på mat och mediciner och uttryckte frustration över att regeringen vägrat ta emot humanitär hjälp från omvärlden. Det har däremot Guaidó lovat att göra.

Sveriges radios utsände i Caracas, Richard Myrenberg, följde med protesterna och berättade att allt gick lugnt till. Han tror ändå att omfattningen av ondagens demonstrationer kan ha varit en besvikelse för oppositionen.

Trump: "Kampen för frihet har börjat"

Det är nu en vecka sedan Guaidó utropade sig till Venezuelas tillfällige ledare. USA:s president Donald Trump twittrade natten till torsdagen (finsk tid) att han talat med Guaidó på onsdagen och gratulerat honom.

Hoppa över Twitterpostning

Trump hänvisade också till onsdagens protester mot Maduro och skrev "kampen för frihet har börjat".

Venezuelas sittande presidenten Nicolas Maduro ledde också ett massmöte i Caracas på onsdagen. Han höll ett tal inför ungefär 2 500 soldater och ropade ut retoriska frågor som: "Vill ni bli marionetter åt gringos?", "Vill ni vara fegisar?". Soldaterna svarade med ett rungande "Nej".

Maduro talade till soldater i Caracas onsdagen 30.1.
Maduro talade till soldater i Caracas onsdagen 30.1. Maduro talade till soldater i Caracas onsdagen 30.1. Bild: EPA-EFE/PRENSA MIRAFLORES Venezuela

På onsdagen möttes också ledarna för Mexiko och Spanien i Mexico City för att diskutera situationen i Venezuela.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez vädjade båda om dialog och skulle gärna se sig som fredsmäklare i konflikten.

De två ledarna tycktes ändå ha litet olika perspektiv på frågan. Sánchez vill att samtalen ska leda till ett nytt presidentval i Venezuela - något som Maduro bestämt avvisat.

Mexikos president López Obrador, i sin tur, menade att det inte inte ska finnas några förhandsvillkor för samtalen mellan den venezuelanska regeringen och oppositionen.

Källor: New York Times, Reuters, AP, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes