Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad drar i handbromsen – planerna att privatisera vården läggs på is

En skylt på en gräsmatta i Kristinestad. Skylten visar riktningen mot hälsovårdscentralen.
En skylt på en gräsmatta i Kristinestad. Skylten visar riktningen mot hälsovårdscentralen. Bild: Yle/Juho Karlsson sjukhus,hälsovård,Kristinestad,Österbotten

Staden Kristinestad har haft som avsikt att privatisera vården ifall vårdreformen går igenom. Men nu vill staden dra i handbromsen.

I maj förra året beslöt Kristinestad att konkurrensutsätta 30 procent av vården. På det sättet ville man trygga servicetillgången i staden även efter att vårdreformen trätt i kraft.

Tanken var att Kristinestad tillsammans med den anbudsgivare som vinner anbudsförfarandet grundar ett samföretag där stadens ägarandel är 17,5 procent.

På torsdagkväll skulle vård- och omsorgsnämnden i staden välja vinnare bland fyra företag som lämnat in anbud: Attendo, Suomen Terveystalo, Pihlajalinna och Mehiläinen.

Men det blev aldrig något val.

- Nämden gjorde ett enhälligt beslut om att ärendet lyfts bort från föredragningslistan. Vi vill vänta och se vad som händer med vårdreformen, säger nämndordförande Christer Rönnlund (SFP).

Hur mycket har Esperiskandalen påverkat beslutet?

- Utan vidare har det påverkat. Många har stannat upp och funderat på allt som handlar om privatisering.

De tjänster som staden begärde offert för var läkarmottagningen, tandvården, rehabiliteringen, fysioterapin, rådgivningen, individ- och familjeomsorgen, psykosocialservicen, laboratoriet, röntgen och dialys, samt förvaltningen.

Hemvården och serviceboenden var exkluderade från privatiseringen.