Hoppa till huvudinnehåll

LED-belysning och förarlösa bilar - Ingå har stora planer för stamväg 51

fyra män invid en landsväg
Ingås kommundirektör Robert Nyman, Henrik Ekblom från Karis Telefon, kommunstyrelseordförande Henrik Wickström och Frank Hoverfelt, vd Ekenäs Energi. fyra män invid en landsväg Bild: Yle / Monica Slotte Ingå,Stamväg 51,Västnyland,belysning,5G,infrastruktur,Mobil teknologi,Ingå kommunstyrelsordförande Henrik Wickström

Projektet Route 51 öppnar för vägbelysning och 5G-nät längs stamväg 51.

Ingå kommun planerar tillsammans med Ekenäs Energi och Karis Telefon ett nytt innovativt projekt för stamvägen.

Projektets målsättning är att bygga belysningsinfrastruktur och 5G-teknologi längs stamväg 51.

Det här förbättrar trafiksäkerheten och skapar en plattform för testning av innovativa tekniska lösningar som automatiserad eldriven trafik.

Tanken är att göra stamväg 51 användarvänlig och säker mellan Helsingfors och Karis samtidigt som vi främjar framtida tekniska lösningar― Robert Nyman, kommundirektör i Ingå

Arbetet med projektplanerna inleddes senhösten 2018 och presenterades för medierna den 31 januari 2019.

Projektet har presenterats på ministernivå och fått ett positivt mottagande.

Morgondagens fiber

Robert Nyman, kommundirektör i Ingå, talar om en infrastruktur för morgondagens service och om någonting som ska engagera hela regionen.

- Tanken är att göra stamväg 51 användarvänlig och säker mellan Helsingfors och Karis samtidigt som vi främjar framtida tekniska lösningar.

landsväg om vintern
Stamväg 51 borde göras ljusare och tryggare. landsväg om vintern Bild: Yle / Monica Slotte Ingå,Stamväg 51,Västnyland,belysning,5G,infrastruktur,Mobil teknologi

Projektet bygger på ett samarbete med bland annat Ekenäs Energi och Karis Telefon.

Planen är att bygga vägbelysning längs den 31 kilometer långa sträckan och i samband med det också bygga ut fiber hela vägen.

Man har möjlighet att dra fiber till varje belysningsstolpe längs vägen, förklarar Frank Hoverfelt som är vd för Ekenäs Energi.

- Då har vi el och kommunikationsförbindelser till alla stolpar och kan erbjuda en testplattform för olika teknologileverantörer. De kan komma och testa sin tekniska utrustning som sannolikt baserar sig på 5G-teknologi, förklarar Hoverfelt.

Avancerad viltvarning

Planen är att installera LED-belysning längs stamvägen och i korsningen till riksväg 25.

Utgångspunkten är att göra stamväg 51 säkrare. Den är mörk och livligt trafikerad men ligger nära huvudstadsregionens forskningscentraler och är därför ett ypperligt objekt, säger Frank Hoverfelt.

- Man slår två flugor i en smäll om man kan bygga belysningen samtidigt som man bygger fiberinfrastrukturen till stolparna. Det är mer kostnadseffektivt. Det finns inte heller så många vägsträckor av den här kalibern i södra Finland.

Den nya teknologin kan bland annat erbjuda effektivare sätt att styra och övervaka trafiken samt varna för vilt längs vägen.

Vi har en otroligt tung hotspot när det gäller kommunikation― Henrik Ekblom, vd, Karis Telefon

Verkställande direktör Henrik Ekblom från Karis Telefon skissar upp den större bild som Ingå ingår i där bolaget skjuter till ett finmaskigt fibernät.

man vid karta
Henrik Ekblom visar den aktuella sträckningen i en större helhet. man vid karta Bild: Yle / Monica Slotte Ingå,Stamväg 51,Västnyland,belysning,5G,infrastruktur,Mobil teknologi,Henrik Ekblom, vd Karis Telefon

- Tanken är att näringslivet och kommunerna tillsammans ska uppgradera hela kommunikationssystemet i västra Nyland till internationell toppnivå.

Regionen är uppkopplad till det internationella havskabelnätet till Tyskland och Sverige och så småningom också via Ishavet ner genom Berings sund till Kina, Japan och Korea.

- Så vi har en otroligt tung hotspot när det gäller kommunikation, säger Ekblom.

Ännu många frågetecken

Kommundirektör Robert Nyman säger att man på sikt också har en vision om automatiserad trafik med självkörande fordon på landsväg, utanför storstäderna.

Att Ingå nu berättar om sina planer för stamväg 51 beror på att tidningen Tekniikka&Talous hade snappat upp saken i samband med att en representant från Nokia presenterade planerna på en teknologikonferens.

- Vi hade faktiskt inte velat gå ut med informationen ännu eftersom projektet ännu är under arbete. Vi jobbar med planerna och kommer förhoppningsvis i mål med dem, konstaterar Robert Nyman.

Den grundläggande infrastrukturen beräknas kosta runt 2 miljoner euro.

Rättelse 31.1.2019 kl.20.00: LED-belysning var tidigare felskrivet i artikeln.