Hoppa till huvudinnehåll

Mexikos president säger att kriget mot drogerna är slut: "Vi vill ha fred och det kommer vi uppnå"

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador talar den 30 januari 2019.
Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador talar den 30 januari 2019. Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador talar den 30 januari 2019. Bild: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez Andrés Manuel López Obrador,Mexiko

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador meddelade på onsdag att kriget mot drogerna (war on drugs) är slut. I uttalandet meddelade den nytillsatte presidenten att landet inte längre kommer prioritera militära insatser för att gripa kartelledare.

Armén har patrullerat på gatorna sedan 2006. Sedan dess har många ledande gestalter inom narkotikahandeln gripits - men våldet har man inte fått bukt med.

Kartellerna krigar mot varandra och med polisen. Under de 13 år som polisen har patrullerat har mexikanska staten registrerat fler än 200 000 mord.

Förra året var särskilt våldsamt. Myndigheterna rapporterar drygt 33 000 mord, det våldsammaste året så länge man fört bok.

Lopez Obradors besked har fått kritik. Militären patrullerar fortfarande på gatorna, något som han under valrörelsen lovade att göra slut på.

Policyförändring

Men nu säger alltså presidenten att kriget är slut.

- Det finns inget krig. Det finns officiellt inget krig. Vi vill ha fred och det kommer vi att uppnå, säger presidenten som fortsätter:

- Inga chefer (capos) har arresterats, eftersom det inte är vår huvudsakliga målsättning. Vår huvudsakliga målsättning är att garantera allmänhetens säkerhet... Vad vi vill ha är säkerhet, att reducera de dagliga morden.

Lopez Obrador har föreslagit en rad socialpolitiska program för att bekämpa fattigdomen i landet. Tanken är att det är fattigdomen som driver på det våldsamma klimatet i Mexiko.

På samma gång arbetar Lopez Obrador med förslag till ett nationalgarde. Förslaget skulle överföra ansvarsområden från polisen till militären. Ansvarsområdena skulle alltså flyttas från civil- till militär jurisdiktion.

Nationalgardsförslaget har fått kritik från människorättsorganisationer. De menar att lösningen permanent skulle militarisera landet.

- Det har klarnat under de 12 senaste åren att det absolut inte finns några belägg för att militärens närvaro på gatorna skulle begränsa våldet, säger oppositionspolitikern Lucia Riojas till Reuters.

För att förslaget ska bli verklighet krävs ett tillägg till landets konstitution. Parlamentets underhus har gett grönt ljust men för att bli verklighet måste förslaget även klubbas igenom i senaten.

Källa: AFP, SCMP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes