Hoppa till huvudinnehåll

Också Centern och Blå framtid vill ha lagstadgad kvot för vårdare – Samlingspartiet säger nej

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) och riksdagsledamoten Hannakaisa Heikkinen presenterade Centerns partipolitiska program i Helsingfors den sista januari 2019.
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) och riksdagsledamoten Hannakaisa Heikkinen presenterade Centerns partipolitiska program i Helsingfors den sista januari 2019. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) och riksdagsledamoten Hannakaisa Heikkinen presenterade Centerns partipolitiska program i Helsingfors den sista januari 2019. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Centern i Finland,Hannakaisa Heikkinen,Annika Saarikko

Det största regeringspartiet Centern kräver att andelen vårdare bör vara bindande och skrivas in i lagen.

Partiet anser att det måste finnas minst 0,7 vårdare per klient inom äldreomsorgen och att man måste lagstifta om det här.

Centerns vice ordförande Hannakaisa Heikkinen motiverar det här med att äldreomsorgen idag kräver mer av personalen i och med att de äldre är i allt sämre skick då de flyttas över till långvården.

Läs också: Frågan om minimiantal vårdare är långtifrån ny

Heikkinen försäkrar att Centern vill arbeta för det här målet under följande valperiod trots de ekonomiska realiteterna. Heikkinen säger att modellen enligt Social- och hälsovårdsministeriet skulle kosta 54 miljoner euro, vilket motsvarar 1 600 nya jobb.

Oppositionen enig

Vårdardimensioneringen är inte fastställd i lagen. Det finns en rekommendation, men andelen sänktes under den här regeringsperioden från 0,5 till mellan 0,4 och 0,5.

Nu kräver hela oppositionen att man ska lagstifta om andelen vårdare. Även det minsta regeringspartiet Blå framtid sade i dag att andelen kan skrivas in i lagen.

Samlingspartiet ser ut att vara det enda partiet som inte stöder att man lagstiftar i frågan.

Socialdemokraternas gruppordförande i riksdagen Antti Lindtman uppmanar nu Samlingspartiet och partiets ordförande finansminister Petteri Orpo att ändra sin linje.

Orpo: Parlamentarisk överenskommelse

Orpo anser ändå att partierna är inne på samma linje. Han föreslår att en parlamentarisk arbetsgrupp ska ta sig an frågan.

- Jag föreslår att riksdagsgruppernas ordförande samlas för att tillsammans leta efter en lösning på frågan. Vi har ju samma mål, även om infallsvinkeln varierar, säger Orpo.

Arbetsgruppen skulle kunna bereda frågan med tanke på nästa regeringsperiod, anser Orpo. Han håller fast vid att man inte ska lagstifta om andelen vårdare.

- Vi är av den åsikten att en decimal inte löser problemet. Det är en mekanisk lösning. Människan är ingen decimal, säger Orpo.

Petteri Orpo talar med journalister i riksdagen
Petteri Orpo i riksdagen. Petteri Orpo talar med journalister i riksdagen Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Petteri Orpo

Orpo framhåller att vårdbehovet för äldre varierar och att behovet kan vara större än 0,7 vårdare. Det kan enligt honom behövas fler än en vårdare per äldre.

Orpo säger vidare att han inte godkänner att företag utnyttjar systemet.

- Jag godkänner inte att företagen gör vinster på att låta bli att sköta de äldre.

Orpo öppnar för ekonomiska sanktioner för företag som inte tar hand om de äldre och för att upprepade försummelser ska kunna leda till att verksamhetstillstånd dras in.

Artikeln är delvis baserad på Yle Uutisets artikel om ämnet. Artikeln har kompletterats med kommentarer, citat och bild av Petteri Orpo.

Källor: Yle, STT

Läs också