Hoppa till huvudinnehåll

Opinionsnämnden för massmedier friar Svenska Yle för program om alternativ cancervård

Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer.
Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer. Bild: YLE/Annvi Gardberg alternativ medicin,Medicinsk cannabis,sprängticka

Svenska Yles program Spotlight frias i Opinionsnämnden för massmedier för ett program om alternativ cancerbehandling. Rösterna i Opinionsnämnden föll 6-5.

I Yles program Spotlight "Hopp till salu" och MOT "Salvaa syöpälääkkeeksi (finska)" intervjuades läkaren Antti Heikkilä.

Efter att programmet sändes anmälde Antti Heikkilä Yles program till Opinionsnämnden för massmedier för att han ansåg att han inte fått tillräckligt med information om i vilket sammanhang hans uttalanden skulle förekomma. Enligt Heikkilä skulle han inte ha ställt upp på en intervju om han vetat att programmet också skulle sändas av MOT.

Enligt Heikkilä hade programmet klippts så att hans uttalande fick en ändrad betydelse och han sammankopplades i programmet med "diverse obestämda terapeuter" och "stämplades som en konspirationsteoretiker". Enligt anmälan fick cancerläkarna också nagelfara hans uttalanden i programmet, medan han inte gavs samma möjlighet att kritisera cancerläkarnas synpunkter.

Opinionsnämnden för massmedier håller inte med. Nämnden ansåg att Heikkilä fick tillräckligt med information och friar därför Yle för publiceringen. Nämnden var inte enig, rösterna föll 6-5.

Opinionsnämnden konstaterar att Heikkilä inte fått en mycket negativ publicitet i programmet. Han intervjuades också ingående i programmet, och blev därför samtidigt också hörd, skriver Opinionsnämnden för massmedier i sitt beslut.

Nämnden konstaterar att den intervjuade tillräckligt väl kände till vilket sammanhang hans uttalanden skulle användas i och han har också getts möjlighet att granska sina uttalanden.

Nämnden skriver också att det hade varit bra om Yle hade berättat för den intervjuade att programmet också kunde sändas på MOT:s programplats. Nämnden konstaterar ändå att Yle inte bröt mot den intervjuades rättigheter genom att översätta ett svenskspråkigt tv-program till finska och sända det på en annan programplats. Det handlade om samma mediebolag och samma medium.

Här kan du läsa hela beslutet från Opinionsnämnden för massmedier.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle