Hoppa till huvudinnehåll

Pernå kyrkoby och Haddom får behålla sina förskolor trots allt: "En nedläggning kändes för hård mot barnen"

Barn som leker på daghemmet
Illustrerande arkivbild. Barn som leker på daghemmet Bild: Yle/ Stefan Paavola barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),lek (barnlek),förskolan,daghem,Dagisbarn

Förra veckan berättade Yle Östnyland att Lovisa stad ska lägga ner förskolorna i Pernå kyrkoby skola, Haddom skola och Teutjärven koulu i höst. Nu har ändå politikerna hävt tjänstemannabeslutet gällande Pernå och Haddom.

Beslutet om att förskolorna i Pernå kyrkoby, Haddom och Teutjärvi läggs ner kom som en överraskning för Lovisaföräldrar förra veckan.

Också en del politiker var ovetande om tjänstemännens beslut. Därför togs ärendet upp i nämnden för fostran och bildning på onsdagskvällen.

Efter nämndens möte är det nu klart att Pernå och Haddom får behålla sina förskolor.

Många lyfte upp att det känns hårt mot barnen att de ska åka någon annanstans i ett år innan de ska till närskolan― Jonna Hinttaniemi

Nämndens ordförande Jonna Hinttaniemi (SFP) säger att en klar majoritet var för att bevara förskolorna i Pernå och Haddom.

Den främsta orsaken är att det är enligt stadens strategi – Lovisa är byarnas stad, och nämnden vill bevara byskolorna.

– Många lyfte också upp att det känns ganska huvudlöst och hårt mot barnen att de ska åka någon annanstans i ett år och sedan flyttas tillbaka till närskolan igen. Man kan inte göra så mot små barn, säger Hinttaniemi.

Skolhus i Pernå.
Arkivbild från Pernå kyrkoby skola. Skolhus i Pernå. Bild: Yle/Mikael Kokkola Pernå,pernå kyrkoby skola

Nu kan alltså föräldrarna i Pernå kyrkoby och Haddom pusta ut. Enligt Jonna Hinttaniemi är frågan mer eller mindre slutligt behandlad i och med nämndens beslut.

– För tjänstemännen gäller det att fundera var förskolan i Haddom ska vara. Är det skolan, daghemmet eller något tredje alternativ. Det beror på hur många barnen blir – de är berättigade till en egen grupp om de är tio barn.

Majoriteten röstade för att bevara förskolorna

Kristian Willner (SFP, obunden) föreslog att det ska ordnas förskolor i samband med Pernå kyrkoby skola och Haddom skola läsåret 2019–2020. Hans förslag understöddes av Thomas Rosenberg (SFP).

I omröstningen fick Willners förslag fem röster och tjänstemännens ursprungsförslag om att lägga ner förskolorna en röst.

Tanken var att lägga ner förskolorna i Pernå kyrkoby, Haddom och Teutjärvi eftersom grupperna är för små. I stället skulle barnen gå i förskola i Generalshagens skola, Forsby skola och Kirkonkylän koulu.

Artikeln rättad 31.1 kl. 8:11: Det stod tidigare felaktigt att också Teutjärven koulus förskola ska bevaras. Den läggs dock ner enligt tidigare beslut.

Artikeln uppdaterad 31.1 kl. 8:33: Kommentarer av nämndens ordförande Jonna Hinttaniemi lades till.

Läs också