Hoppa till huvudinnehåll

"Skribenten kan själv vara skyldig till olagliga inlägg på Facebook" - i Finland bär bolaget inte ansvaret

Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.
Vem är ansvarig för inläggen på Facebook? Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen. Bild: All Over Press / Christoph Hardt / Future Image / WENN.com Facebook,internet,big data

Facebook gallrar bort inlägg som strider med communityreglerna, men det finns olika syn på frågan om bolaget ska ses som en ansvarig utgivare.

Frågan om Facebooks utgivaransvar är en av de debatter som förs kring den populära tjänsten. En annan har gällt skandaler kring hanteringen av användaruppgifterna.

Trots debatterna kan Facebook rapportera ett oväntat gott ekonomiskt resultat för från fjolårets sista kvartal.

Resultatet per aktie blev 2,38 dollar och antalet dagliga användare steg till 1,52 miljarder vid årets slut, vilket är nio procent mer än motsvarande kvartal året innan.

Tyskland: FB ansvarar för användarnas inlägg

Det goda resultatet har föregåtts av ett år då Facebook fått anställa mycket ny personal för granskning av innehållet.

I Tyskland drev man igenom en lag i januari 2018 som gjorde Facebook ansvarigt för inlägg som publiceras på sidan. Facebook anställde då över tusen personer med uppgift är att gå igenom inlägg och ta bort de som anses vara olagliga.

Enligt företaget tar man bort över 66 000 inlägg i veckan och har en personal på över 20 000 personer vilkas uppgift det är att gå igenom inlägg.

Plattform eller utgivare

Facebook har precis som andra sociala medier alltid ansetts vara en plattform. Det betyder att Facebook inte själv har varit ansvarigt för några inlägg som publicerats.

Det ändrade 2018 då Mark Zuckerberg framför kongressen i USA meddelade att han själv anser att Facebook är ansvarigt för allt material som publiceras på sidan.

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Mark Zuckerberg sade inför kongressen i USA att Facebook är ansvarigt för allt material som publiceras på sidan. Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg

Det betyder alltså att Facebook åtminstone ser sig själv som världens största utgivare. Här uppstår problem.

Plattformar som exempelvis Facebook, Twitter och YouTube har aldrig varit ansvariga för det som publicerats på sidorna. Alla har förvisso egna regler för vilket material de tolererar på sin plattform.

Facebook, världens största utgivare

Man kan jämföra en plattform med till exempel ett telefonbolag. När du ringer ett samtal blir inget av det du säger censurerat. Det beror på att telefonbolaget inte har ansvar för vad deras klienter säger i samtal.

På samma sätt har kontroversiella figurer kunnat skapa vilket innehåll de vill på exempelvis YouTube eftersom plattformen inte är ansvariga för det material som finns tillgängligt.

I och med att Zuckerberg och Facebooks jurister nu har sagt att Facebook är en utgivare betyder det att de vill ta ansvaret för materialet som publiceras.

Det betyder att Facebook är mer som ett medieföretag än ett teknikbolag.

Nyhetskoncerner är utgivare och de har alla en ansvarig utgivare. En ansvarig utgivare är den person som är ansvarig för allt material som publiceras.

Ingen ansvarig utgivare

Problemet är att Facebook inte har en ansvarig utgivare. Utan har i stället anställt många som gallrar i innehållet

Sådant som gallras bort är bland annat rasistiskt innehåll och innehåll med anknytningar till terrorism. Också Instagram gallrar automatiskt bort kränkande inlägg och kommentarer.

Många anser att det är ett problem för yttrandefriheten. Vissa anser att sidor som Facebook inte har rätt att censurera inlägg.

Vem är ansvarig i Finland

Men hur är det i Finland? Är Facebook ansvarigt för det som publiceras på sidan eller är det i sista hand den som gör inlägget som bär ansvaret.

Yrsa Nyman, konsultativ tjänsteman vid justitieministeriet säger att du själv kan var ansvarig för dina inlägg

– Om det till exempel handlar om olagliga inlägg som hets mot folkgrupp eller liknande kan skribenten själv vara ansvarig.

Om du har en grupp eller sida på Facebook kan du också vara skyldig om du inte tar bort inläggen i tid.

– Här gäller helt och hållet strafflagen. Om du inte tar bort inläggen i tid och man kan påvisa att du är medveten om dem så kan du vara medskyldig till brottet.

Trots att Facebook själva anser att de är utgivare så är de inte det enligt den finska lagen.

– Inte på samma sätt som en tidning eller liknande. Det är inte samma system för sociala medier, de kontrollerar till exempel inte allt material på förhand.

Facebook-ikonen med ett foto på Mark Zuckerberg.
Du är själv ansvarig för dina inlägg Facebook-ikonen med ett foto på Mark Zuckerberg. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Facebook,Mark Zuckerberg

Nyman anser ändå att det finska systemet fungerar bra och att man inte behöver liknande lagar som finns i Tyskland.

– Vi ser hellre ett samarbete mellan oss och företagen när det handlar om självreglering. I Tyskland tar firmorna bort lite extra mycket för att vara försiktiga.

Facebook har också kommit överens med EU om en frivillig förhållningspolicy där Facebook är skyldig att ta bort olagligt material inom 24 timmar.

– Därför behöver vi inte heller strängare lagar kring det. Just eftersom att företagen också kan göra sig skyldiga till medhjälp om de inte tar bort inlägg som klart strider mot lagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes