Hoppa till huvudinnehåll

Slipp tung snö - skotta drivorna från hustaket nu

Snöröjare på tak.
Joel Lahtivuori skottar snö. Snöröjare på tak. Bild: Yle / Christoffer Westerlund snö,Ekenäs,tak,Västnyland,joel lahtivuori

Vill du ha bort snön från ditt hustak? Passa då på att få det gjort nu då snön är porös och relativt lätt. Till helgen utlovas milt väder och regn. Då blir också snön betydligt tyngre.

Jag träffar Joel Lahtivuori på ett platt snöbelagt garagetak i Ekenäs centrum. Han och hans två kolleger på Aureus Fastighetsservice röjer bort det cirka 40 centimeter tjocka snötäcket på taket med varsin snöskovel.

- Vi har ännu relativt lätt snö. Den har ännu inte fått fukt eller vatten på så det här går ännu relativt enkelt. Men då de nu till helgen har lovat regn och rusk så blir det ju betydligt tyngre om man skjuter på det till nästa vecka.

Snöröjare
Joel Lahtivuori och Marcus Barman. Snöröjare Bild: Yle / Christoffer Westerlund snö,tak,Ekenäs,Västnyland,aureus

Lahtivuori berättar att de flesta takkonstruktioner hans firma kommer i kontakt med är gjorda för att hålla upp till 200 kilo per kvadratmeter.

- Här som vi är i dag är det ju fråga om en lite mindre, äldre garagebyggnad med platt tak. Man vill förstås ta det säkra före det osäkra. Alltid rekommenderar man ju att ta bort snön om man har minsta lilla misstanke att det kunde ske en olycka.

Snöröjare på tak.
Snöröjare på tak. Bild: Yle / Christoffer Westerlund snö,Ekenäs,tak,Västnyland,aureus

Lahtivuoris fastighetsserviceföretag ser till att röja bort snö från lägre platta hustak i Ekenäs. De högre husen får andra ta hand om.

- Om det handlar om högre våningshus är det underleverantörer, någon lokal plåtslagare eller en firma som har liftservice som tar hand om det.

- För vår del handlar det till största del om övervakning av affärsfastigheter i Ekenäs. De taken håller ännu för cirka 20 centimeter snö till.

Varning för fallande snö.
Varning för fallande snö. Bild: Yle / Veronica Montén snö,Ekenäs,tak,Västnyland,markus barman

Om jag själv vill skotta bort snö från taket. Vilka tips ger du mig för att få bort snön på ett smidigt sätt?

- Allra helst rekommenderar jag egentligen aldrig att någon ska gå upp på sitt eget tak och börja röja snö. Så pass falskt är det. Jag rekommenderar att köpa den tjänsten. Det är ändå inte så pass stor utgift. Ta alltid det säkra före det osäkra.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland