Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska företag oroliga för hård brexit

Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen

Vart tredje företag i Storbritannien anser att ett utträde ur EU är en risk för företaget, skriver The Guardian. Företagsledarna är oroliga eftersom parlamentet inte ännu fått till ett utträdesavtal.

Små brittiska företag planerar att flytta verksamheten utomlands ifall Storbritannien lämnar EU utan något utträdesavtal.

Nästan vart tredje företag planerar att flytta åtminstone någon del av verksamheten utomlands ifall det blir en hård brexit. Redan vart tionde företag har grundat verksamhet utomlands.

Detta kommer fram i en enkät som beställts av Institute of Directors i Storbritannien. I enkäten svarar 29 procent att brexit utgör en stor risk för deras verksamhet i Storbritannien.

Stora företag, såsom Sony och Panasonic, har redan flyttat sina högkvarter till kontinenten. Samma lösningar väntar också de mindre företagen.

- Det här kommer att bli en väldigt dyr åtgärd för de små företagen som vanligtvis har mindre resurser, säger Institute of Directors generaldirektör Edwin Morgan till The Guardian.

I torsdags sade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon ställer in det brittiska parlamentets februarisemester eftersom lagarna gällande EU-utträdet kräver behandling.

Theresa May.
Theresa May. Theresa May. Bild: EPA-EFE Theresa May,Brexit

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt varnade också för att tilläggstid behövs och säger till BBC att behovet beror på hur processen framskrider under de närmaste veckorna.

Enligt den nuvarande tidtabellen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars.

Källor: Yle, STT, BBC

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs mera:

Britterna är alltmer splittrade om brexit: "De som vill lämna unionen ser på frågan genom rosenfärgade glasögon"

Genom brexit bearbetar britterna samhällets inre motsättningar visar ny forskning. Det här drar undan mattan för försöken att enas om ett utträdesavtal.